Manisa'da, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ile Türkiye Belediyeler Birliği'nce büyükşehir belediyesi bilgilendirme toplantısı yapıldı.
6360 Sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hakkında Anemon Otel'de toplantı düzenlendi. Toplantıya Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İlhami Aktaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami Katran, TBB Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Keleş, ilçe ve belde belediye başkanları katıldı. Toplantının açılışında konuşan Vali Daşöz, "Artık kırsal yaşamdan kentsel yaşama bir geçiş var. Bu nedenle şehirlerin, çok iyi planlamalara ihtiyacı var. Manisa merkezin nüfusu şu an 360 bin civarlarında. 25 yıl sonra bunun 1 milyon olacağı tahmin ediliyor, yani artık büyükşehir olmaya ihtiyacı var. Manisa'nın yeni planlaması, Büyükşehir Yasası ile yapılacak" dedi.
Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise söz konusu kanunun, beraberinde bazı belirsizlikleri de getirdiğini belirterek şunları söyledi: "Bizi üzen en önemli konu, Büyükşehir Yasası kabul edilirken kentin değerlerinin hiçe sayılıp görüşlerimizin alınmamasıdır. Mesela ilimizde büyükşehir belediyesi haricinde iki belediye daha oluşturuldu. Bunların isimlerinin verilmesi konusunda hiçbir görüşümüz alınmadı. Sınırlarını kimlerin çizdiği belli değil. İstanbul Şişli Belediyesi'nin nüfusu 1 milyon civarında. Buranın büyükşehir statüsüne kavuşmasını anlarım ancak 340 bin nüfuslu Manisa merkezde iki belediyenin oluşturulmasına anlam verebilmiş değilim. Büyükşehir statüsünde neyin ne olacağı, nereye nasıl hizmet götürüleceği kesin ve net değil."
TBB Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Keleş de toplantıların yeni büyükşehir olan 13 ilde ayrı ayrı yapıldığını, amacın kanunun getirdiği yenilikler, kapanacak il özel idareleri ve belde belediyelerinin devir ve tasfiye işleriyle personel dağılımı konularında ayrıntılı bilgi vermek olduğunu söyledi. Programın sonunda İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İlhami Aktaş, Büyükşehir Kanunu ile ilgili bilgi verdi.
(YB-ÖND-HO-Y)

08.01.2013 16:43:55 TSI

Editör: Wan Haber