Cüzzam (Lepra) Haftası nedeniyle açıklama yapan Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Gonca Atasoylu, erken teşhis edilememesi durumunda sakat bırakan cüzzam hastalığı konusunda bilgi verdi.
Cüzzam hastalığının nedenleri ve görülme oranlarına ilişkin bilgiler veren Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Atasoylu, dünyada her yıl yaklaşık 200 bin yeni cüzzam vakası görülmesine karşın, son 20 yılda hasta sayısında yüzde 90 azalma kaydedildiğini söyledi. Cüzzam hastalığının tanısı kolay, tedavisi kesin, erken tanı konduğunda önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken Atasoylu, "Açlık, yoksulluk, yaşam ve temizlik koşullarının kötülüğü, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamama, kötü beslenme ve sürekli göç gibi nedenlerle kökü kazınamamaktadır. Hastalığın bulaştırıcılığı çok düşük olup, bulaşma hasta ile çok yakın ve sık temas edenlere ağız ve burun yolu ile damlacık enfeksiyonu şeklinde gerçekleşmektedir" dedi.
Cüzzam vakalarının büyük bölümünün Afrika, Asya ve Latin Amerika'da görüldüğüne işaret eden Dr. Gonca Atasoylu, şöyle devam etti: "Türkiye'de geçmişten bu yana yaklaşık bin 200 cüzzam vakası görülmüştür. Bunların yüzde 98'inin tedavisi tamamlanmıştır. 2012 yılında tedavi gören toplam 21 hasta bulunmaktadır. Ülkemizde cüzzam hastalarının ilk tedavilerinin İstanbul, Ankara ve Elazığ'daki Lepra Hastaneleri'nde yapılıp, yaşadıkları ildeki sağlık kurumlarında izlenmektedir. Hastaların tedavi giderlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılanmaktadır. Manisa'da ise bugüne dek kayıt altına alınmış toplam 33 vakayla karşılanmıştır. Hastaların tümünün tedavisinin yapılmıştır. 2012 yılında ise yeni bir cüzam hastası görülmemiştir."
Hastaların damgalanarak toplum dışına itilmemesinin önemine de değinen Dr. Atasoylu, "Gün geçtikçe sayıları azalan cüzzam hastaları bizim insanlarımızdır. Onlara gereksinim duydukları anlayış, yakınlık, destek ve sevgiyi göstermek önde gelen bir vatandaşlık görevidir" diye konuştu.
(YB-ERG-Y)

28.01.2013 15:14:27 TSI

Editör: Wan Haber