Manisa Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Manisa İl Koordinatörlüğü 2013 yılında kabul edecekleri projeler ve yürütecekleri tanıtım faaliyetlerine ilişkin basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi.
Tarihi Kosova Köftecisinde yapılan kahvaltıda konuşan TKDK Başkanı Ahmet Işık, önümüzdeki Mart ayında proje kabul etmeye başlayacaklarını belirtti. Işık, program kapsamında Türkiye genelinde üretilecek projeler için 1 milyar avroluk fon ayrıldığını, Manisa'daki projelerin yazılım bedelinin yüzde 50'sini de koordinatörlük tarafından ödeneceğini vurguladı. Uygulanacak program vasıtasıyla kırsal alanlarda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve mevcut işletme yapılarının güçlendirilmesinin yanı sıra gıda hijyeni, hayvan refahı ve ıslahı konularında AB normlarının yakalanacağını kaydeden Işık, şöyle konuştu: "Kırsalda yaşayan insanlarımızın gelir ve refah seviyelerinin arttırılması, önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Bütün bu gelişmeler ışığında çiftçi, üretici örgütleri ve işletmelerin proje yapma kapasiteleri gelişecektir. Böylelikle sorunların çözümünde katılımcılık artacaktır." Manisa'da kuruldukları günden beri 300'e yakın kişinin proje yapma amacıyla müracaat edip bilgi aldığını belirten TKDK İl Koordinatörü Işık, "İlimizde 111 adet yerel ürün tespiti yaptık ve bunlarla ilgili proje kabul edeceğiz. 30'un üzerinde proje gelmesini, diğer çağrı dönemlerinde sayının artmasını bekliyoruz." dedi.
Manisa'daki destek alanları ve hibeleri şöyle: Süt üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırımlara yüzde 50'den 65'e kadar hibe destek ve 1 milyon avroya kadar proje kabulü. Et üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırımlara yüzde 50'den yüzde 65'e kadar hibe destek; kırmızı et üreten işletmelere 1 milyon avro, kanatlı eti üreten işletmelere 500 bin avroya kadar proje kabulü. Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlara yüzde 50 hibe destek ve 3 milyon avroya kadar proje kabulü. Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlara (kırmızı ve kanatlı eti) yüzde 50 hibe destek ve 3 milyon avroya kadar proje kabulü. Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlara yüzde 50 hibe destek ve 1 milyon 250 bin avroya kadar proje kabulü. Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlara yüzde 50 hibe destek ve 1 milyon 500 bin avroya kadar proje kabulü. Kırsal ve ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik yatırımlara (arıcılık, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, süs bitkisi yetiştiriciliği) yüzde 50 hibe destek ve 250 bin avroya kadar proje kabulü. Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesine yönelik (uygun yerel el sanatları, yerel tarım ve gıda ürünleri) yatırımlara yüzde 50 hibe destek ve 250 bin avroya kadar proje kabulü. Kırsal turizm faaliyetlerine yönelik yatırımlara yüzde 50 hibe destek ve 400 bin avroya kadar proje kabulü. Kültür balıkçılığının geliştirilmesine yönelik yatırımlara yüzde 50 hibe destek ve 200 bin avroya kadar proje kabulü.
(YB-ÖND-Y)

08.01.2013 15:32:01 TSI

Editör: Wan Haber