Manisa İtfaiyesi'nde sigaranın zararlarını ve KOAH'ı anlatan Manisa Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Altıparmak, çarpıcı bilgiler verdi.
Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliği ile Manisa İtfaiyesi'nde kronik akciğer hastalıklarının oluşmasını önlemeye yönelik eğitim semineri düzenledi. Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Galip Köroğlu ve Kronik Durumlar Birim Sorumlusu Uzm. Ebe Ayşe Nur Tuncal'ında katıldığı bilgilendirme toplantısında Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Altıparmak, sigaranın zararlarına ve KOAH hastalığına ilişkin bir konuşma yaptı. Sigara kullanımının akciğer hastalıklarının oluşmasında en temel etken olduğunu belirten Dr. Altıparmak, sigara kullanan ve KOAH hastalığına yakalanan hastaların ölümü kurtuluş olarak gördüklerini söyledi. KOAH'lıların ortalama 20-30 yıl bu hastalıkla yaşam kalitesi düşük, sinirli, herkesle kavga eden, çekilmez insanlar olarak bir yaşam sürdüklerini ifade eden Dr. Altıparmak, KOAH'ın insanları yalnızlığa da mahkûm ettiğini belirtti. Birçok KOAH'lının nefes darlığıyla birlikte gelen asabiyet nedeniyle çevrelerindeki insanları kırıp geçirdikleri için kimsesi olmaksızın yalnız öldüklerine şahit olduğunu da kaydeden Dr. Altıparmak, "Kanser öldürse de KOAH süründürür" dedi. Kronik akciğer hastalıklarından uzak kalmak için sigaranın bırakılmasının önemine vurgu yapan Dr. Altıparmak şöyle konuştu; "Sigarayı bırakmada niyet çok önemli, beyninizde sigarayı bitirdiğinizde başarabilirsiniz. Bıraktıktan sonrada çevrenizdeki herkese sigarayı bıraktığınızı söyleyin. Çünkü sigarayı bırakırken bir dönem asabi olursunuz. Çevrenizdeki dostlarınız sigarayı bıraktığınızı bildiğinde daha anlayışlı davranacaktır. Böylelikle çevrenizden de sosyal destek almış olursunuz. Yaşam tarzınızı değiştirin. Bol sıvı tüketin. Sizin sigara arzunuzu artıran yağlı yiyeceklerden ve çay kahve gibi içeceklerden uzak durun. Sebze yemekleri tüketin ve spor yapın."
KOAH ve astım hastalıkları konusunda bilgilendirici broşürlerinde dağıtıldığı seminer sonrası itfaiye çalışanlarına solunum fonksiyon testi yapıldı.
(AY-ÖND-Y)

31.12.2012 17:47:22 TSI

Editör: Wan Haber