Eğitim Bir-Sen Manisa Şubesi Başkanı Mehmet Emin Sofuoğlu, öğrenci ve çalışanlar için okullarda mescit açılması talebiyle ilgili bir basın açıklaması yaptı.
Dini inanışlara sahip olma, kişinin varlığına eklemlenmiş bulunan en temel haklar arasında yer aldığını belirten Sofuoğlu, şöyle konuştu: "Bazı öğrenci velileri, Bakanlığımıza zaman zaman yaptıkları müracaatlarında ibadet etmek isteyen çocukları için okul müdürlüklerince kolaylıkların gösterilmesini talep etmektedir. Bilindiği gibi din ve vicdan hürriyeti Anayasamızın 19. maddesi ile teminat altına alınmıştır. Bu itibarla Bakanlığımıza bağlı okullarda, ders saatleri dışında ibadetini yerine getirmek isteyen öğrencilere okul idarelerince mümkün olan kolaylıkların gösterilmesi gerekmektedir. 4 4 4 eğitim sistemi ile zorunlu eğitim on iki yıla çıkmıştır. Bundan dolayı öğrenciler dini açıdan mükellef oldukları halde okul hayatlarına devam etmek zorundadırlar. Sistemin zorunlu olması nedeniyle öğrenci ve çalışanların taleplerine kulak tıkamanın izahı olamaz. Haftalık ders saatlerinin artırılmış olması, öğrencilerin gün içinde okulda kalma sürelerini artırmıştır. Eğitim hayatının devamı olan üniversitelerin tamamında ya bir cami ya da mescit olduğu halde okullarda bu ihtiyacın görmezden gelinmesi anlaşılır bir durum değildir."
Okullarda ibadethanelerin açılmasının hem bir ihtiyaç hem de yasal bir zorunluluk olduğunu söyleyen Sofuoğlu, şunları söyledi: "Bize göre; insana saygı, ancak insanı insan yapan bütün değerlere saygı gösterilmesi halinde hayata geçebilir. Bir kişinin iç dünyasının en önemli unsurlarından biri olan inanç dünyasına gösterilecek saygı ise, insana saygıya dayalı demokratik bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temel niteliklerine uygun olacaktır. Bu anlamda, her yönü ile makul olduğunu düşündüğümüz bu talebimizin dikkate alınarak oluşan mağduriyetlerin giderilmesi hususunda gerekenlerin yapılmasını talep ediyoruz. Konuyla ilgili Türkiye genelinde okul müdürlüklerine, ilçe milli eğitim müdürlüklerine ve il milli eğitim müdürlüğüne dilekçe verilmesi için teşkilatımız öncülüğünde 'ibadet yeri açma talepli' dilekçe kampanyası başlatmış bulunmaktayız."
(YB-HO-Y)

09.01.2013 17:38:00 TSI

Editör: Wan Haber