Manisa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TSO) organizasyonuyla Endonezya, Singapur ve Malezya'yı kapsayan iş ve inceleme gezisine katılan oda üyeleri, gezinin üçüncü durağı olan Malezya'da incelemelerini sürdürüyor.
Manisa TSO Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet İgan, Çetin Güngür, Gökmen Gökdede ve Genel Sekreter Tamer Balatlı'dan oluşan Manisa delegasyonu, Türkiye Cumhuriyeti Kuala Lumpur Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Esat Durak'ın da katılımıyla Malay Ticaret Odası'nı ziyaret etti.
Manisa delegasyonu, Malay Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mohamad Alayuddin, Malezya Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Kürşat Çiftçi, Malay Ticaret Odası Danışma Kuralı Üyesi Jamaludin Bin Shakidan, Malay Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mohamad Fakri Bin AB. Rahman ve Başkan Danışmanı Syamsul Anuar Abdul Hamid ile Türkiye-Malezya arasındaki ticari işbirliğinin arttırılması konularını görüştüler.
Türkiye ve Malezya'nın serbest ticaret antlaşması üzerine bugüne kadar sekiz görüşme yaptığını ve bu görüşmelerin neticesinde anlaşmanın imzalanmak üzere olduğu belirten Malay Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mohamad Alayuddin, "Türk malları çok kaliteli ancak vergilerden dolayı ülkemize gelen Türk malları çok pahalılaşıyor.Serbest ticaret anlaşmasının imzalanması ile rakamlar daha uygun hale gelecektir. Hatta Türkiye ve Malezya arasında anlaşma yapılarak bir birlik kurulabilir. Daha sonra diğer ülkeler de bu birliğe katılır. Bu birlikle beraber Amerikan doları veya Euro kullanmamız gerekmez, Türk Lirası ve Ringgit'i kendi aramızda rahatlıkla kullanabiliriz. Türk ürünlerini tanıtmak için Malezya'da, Malezya'nın ürünlerini tanıtmak için de Türkiye'de bir showroom açılmasını önerebilirim. Bu şekilde iki ülke arasındaki pazarı büyütebiliriz. Türk mallarını Malezya halkı bilmiyor, bir showroomun bunun için şart olduğunu söyleyebilirim" dedi.
Manisa TSO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet İgan ülkemizden binlerce km uzakta dost ve kardeş ülke Malezya heyeti ile bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek Manisa, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ve Manisa Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgiler verdi. İgan, Malezya ile olan ihracat ve ithalat rakamlarımız arasındaki büyük farkın yapılacak anlaşmalarla kapanacağını umut ettiklerini belirtti.
Manisa Delegasyonu Malezya'daki temaslarını Malezya Dış Ticareti Geliştirme AŞ ve Malezya Yatırımı Geliştirme Yetkili Makamına yaptıkları ziyaretle sürdürdüler. Malezya'ya geldiği günden itibaren büyük bir ilgi ile karşılanan Manisalı delegasyonu, Malezya Dış Ticareti Geliştirme AŞ hakkında bilgi aldılar. Kısa adı MATRADE'in kurulma amacının Malezya ihracatını arttırmak, teşvik etmek, Malezyalı şirketlerin dış pazarlarda rekabet avantajını elde etmek için yardımcı olmak, doğru bilgi ve Pazar istihbaratı yapmak, Malezyalı firma arayan ithalatçılar için Malezyalı şirketleri tanıtmak olduğunu belirten, MATRADE Ticareti Tanıtım Bölümü Müdürü Md.Sılmı ABD Rahman, son bir ay içerisinde üç tane Türk delegesi ağırladıklarını söyledi.
Doğunun ticaretin üretim merkezi haline geldiğini fark ettikleri ve bu yüzden Manisalı işadamları ile birlikte bu bölgeye geldiklerini belirten Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Tamer Balatlı, Manisa sanayisi ve ekonomisi hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası olarak son üç yılda Çin, Vietnam, Kamboçya, Endonezya, Singapur'u ziyaret ettiklerini belirten Balatlı, 'Manisa, Türkiye'nin batısında, 400 bin nüfusa sahip bir kent. Manisa Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye'nin kuruluş olarak ikinci sanayi bölgesi ancak alt yapısını tamamlamış en gelişmiş organize sanayi bölgesidir. Manisa iki dönem üst üste Financial Times'ın düzenlemiş olduğu yarışmada Avrupa'nın en uygun yatırım kenti seçildi. 10 milyon m2 alana sahip Organize Sanayi Bölgemizde yaklaşık 36 bin kişi çalışıyor. Manisa Organize Sanayi Bölgesi 2008 yılında Çin hükümeti ile birleşmiş milletlerin ortaklaşa düzenlediği yarışmada dünyada OSB'ler arasında yatırım yapılabilir ilk on ülkeden biri seçilmiştir. Ve bunun ödülü de Pekin'de Çin çok uluslu şirketler toplantısında takdim edildi. Bunun yanında Manisa'da sadece sanayi sektörü değil tarım sektörü de çok ciddi yer alıyor. Tabi bizi birleştiren İslam dininin yanında ticaretle de kardeşliğimizi pekiştirmek için Endonezya ve Malezya'yı ziyaret ettik. Gerçekten bu bölge dünya ticaretine yön veriyor. Gelecekte de dünya üretimi ve ticaretine yön verecek" dedi.
Manisa delegasyonunun Malezya'daki son durağı Malezya yatırımı geliştirme yetkili makamı (MIDA) oldu. MIDA müdür yardımcısı BALKISH MOHD YASIN ile bir araya gelen Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, MIDA'nın yapısı ve faaliyet alanları ile ilgili bilgiler aldılar.
(AY-ERG-Y)

11.12.2012 18:19:25 TSI

Editör: Wan Haber