Manisa Belediyesi Aralık ayı Meclis Toplantısı'nda, Revizyon ve İlave İmar Planı'na yapılan itirazlar değerlendirildi.
Manisa Belediyesi Aralık ayı Meclis Toplantısı'nda 44 madde ve 2 önerge görülerek karara bağlandı. Gündemin 5. maddesinde kentte 1989 yılından beri yapılmayan Revizyon ve İlave İmar Planı'nın 1/5000'lik taslağına yapılan itiraz dilekçelerinin değerlendirilmesi görüşüldü. Bu konuda söz alan CHP Grup Başkan Vekili Hüseyin Erkenci, daha önce evet dedikleri plana, vatandaşlardan gelen tepkileri öne sürerek, hayır diyeceklerini belirtti. Erkenci, mevcut planın iptal edilmesini ve Manisa'nın 1989 yılı planıyla devam etmesini grup olarak istediklerini de sözlerine ekledi. Erkenci'nin ardından söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Ömer Faruk Çelik ise, daha bir ay önce plana evet diyen CHP Grubu'nun popülizm yaptığını iddia etti. Çelik, revizyon ve ilave imar planına daha önce ret oyu verdiklerini, bu düşüncelerinin devam ettiğini de belirtti.
"YANLIŞLAR DÜZELTİLİR"
Konu ile ilgili söz alan Belediye Başkan Yardımcısı Azmi Açıkdil, planın yapılmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti, yeni planın Manisa için acil ihtiyaç olduğunu söyledi. Açıkdil şöyle devam etti; " Manisa 1989 yılında 85 bin nüfusa sahipti. 300-320 binlere gelen Manisa'da revizyon imar planlarıyla, 89 imar planı delinerek yapılan planlarla bugüne kadar gelinmişti. Sağlıksız bir yapılaşma söz konusuydu. Bu revizyon ve ilave imar planı, bunlara çözüm olsun diye yapıldı. İtirazlar komisyonda değerlendirildiğinde haklı olan vatandaşlarımızın varsa haklılığı plana işlenmesi, yanlış olanların düzeltilmesi kararlaştırıldı. Şimdi bazı yerlerde 18 uygulamasından bahsediliyor zaten 18 uygulaması gerçekleşmezse, o bölgelerde tekrar revizyon yapılacaktır demektir. Yani bu itirazlar değerlendirilmeden, 10 bin tane itiraz görüp, 'Biz bu planı kabul etmiyoruz, reddedelim, iptal edelim' demek bana gerçekçi gelmiyor. Peki, bunu reddettik, ne yapacağız; tekrar plan yapacağız, tekrar ihaleye çıkacağız. İtirazlar şehir plancıları ile birlikte komisyonda değerlendirildikten sonra vatandaşlara dilekçe ile tek tek cevap verilecektir. 1000'lik planlar 8 paftadan oluşacaktır. Daha hiçbir şey görmeden, 5000'lik planlarda neyin ne olduğunu anlamadan bu planı reddetmek doğru değil".
İMAR PLANI YAPILMASI KARARI OYBİRLİĞİYLE GEÇMİŞTİ
Konu ile ilgili son olarak Belediye Başkanı Cengiz Ergün söz aldı. Plana karşı olan vatandaşların belediyeye gelerek, belediye önünde basın açıklaması yaparak itirazlar yaptığını belirten Başkan Ergün, "Herhalde vatandaşlarımız bu konu ile ilgili yine tam aydınlanamamışlar. Ben kısa bir hatırlatma yapayım. 5.4.2011 yani aşağı yukarı 1,5 seneyi geçmiş. İmar planı yapılması yine bu mecliste oybirliğiyle karar alınmış. Yani 89 yılından beri yapılmayan, üzerinden 23 sene geçmiş genel imar planı yapılması kararı, Manisa Belediye Meclisi'nde oybirliğiyle, bütün partilerin kararıyla burada kabul edilmiş. Buna müteakip belediyemiz, ilgili prosedür çalışmasını yaparak, 12.08.2011 tarihinde resmi olarak bu işin katılımcı firmalarına, açık ihale usulü ile ihalesini yapmış ve bu süreç başlamış. Bundan yaklaşık 1,5 ay sonraki ilk mecliste, 4.10.2011 tarihinde mevcut planların yapılması ile ilgili İller Bankası'ndan kredi alınması talebi yine bu mecliste görüşülmüş. Yani bu bedelin kaynağının İller Bankası'ndan karşılanması ile ilgili AKP grubunun ret, CHP grubunun çekimser kalmasıyla oy çokluğuyla yine bu meclisten kararı geçmiş" dedi.
"22 SENEDİR BU ÇALIŞMA NEDEN YAPILAMADI?"
Ay içerisinde basın yoluyla, televizyon yoluyla, ikili görüşmeler yoluyla çeşitli söylemler ve dedikodularla karşı karşıya kaldıklarını belirten Başkan Ergün, "Öncelikle kapalı kapılar ardında şehrimiz planlanmasının yapıldığı şeklinde söylemler oldu. Bizim gizlimiz saklımız hiçbir şekilde yok. Her şeyimiz bugüne kadar şeffaftır ve şeffaf olmaya da devam edecektir. Bunu eğer bilmeyen varsa, bizi takip etmiyor demektir veya siyasi olarak bu tür söylemler içine giriyor anlamına gelir. Manisalıların lehine, onları mutlu edecek çalışmaların içine girmek, herhalde birilerini rahatsız ediyor. Tabiî ki çeşitli farklı açıklamalar yaparak, kafaların bulandırılmasıyla bu söylemler farklı kanallara, farklı yollara götürülmeye çalışılıyor. Yine bu söylemlerin içerisinde Manisa'nın bir sene sonra büyükşehir olacağı, büyükşehir olduktan sonra planların yapılmasının doğru olacağı iddia ediliyor. Şunu herkesin kendisine sorması gerekiyor; 22 senedir neden acaba Manisa'da imar plan çalışması, bugüne kadar yapılmamış? Bugün itiraz edenler neden görevde olduğu sürelerde yapmamışlar. Bunun cevabının da verilmesi gerekiyor. Bu iş gerçekten meşakkatli bir iş, zor bir iş. Eğer iyi anlaşılamadığınız takdirde, vatandaşla her an, her dakika yüz yüze kalırsınız. Bugün de bizim şuanda yaşadığımız herhalde bu" diye konuştu.
"OYUNA GELMEYİN"
Bu planları yapma kararı alırken, hiçbir siyasi endişe, çekinme, oy kaygısı taşımadan bu kararı aldıklarını da sözlerine ekleyen Başkan Ergün, "Amacımız sadece ve sadece gelişen, büyüyen ve değişen güzel bir Manisa için gelecek nesillerin, çocuklarımızın ve tüm Manisa'da yaşayan halkımızın çok daha iyi olanaklarda, rahat ve huzur içinde yaşamalarıdır. Sizlerden ricam oyuna gelmeyin. Bu bir siyasi oyundur, bu siyasi oyunu oynayanlar çok iyi biliyor. Sonuçta kaybeden Manisalılardır. Bu hazırlanan 5000'lik planlar şuanda kuşbakışı, genel planlardır. Daha burada neyin ne olduğu, kimin yerine ne verildiği, kaç kat verileceği, emsal artışı getirilip getirilmeyeceği, kimin yerinin nereden nereye gideceği hiçbir şekilde net olmadan bilgi kirliliği oluşturulmasına izin vermeyin. Bunların ne olduğu 1000'lik planlarda yine bu meclise gelecek. Bu 1000'lik planlar gelmeden önce o bölgeye ait mahallelere girerek, tüm vatandaşlarla mahallelerinde tek tek görüşlerini alacağız" dedi.
"GEREKİRSE REFERANDUM BİLE YAPACAĞIZ"
CHP grubunun geri adım atması ve planla ilgili eleştirileri ile ilgili de konuşan Başkan Ergün, "CHP Bir yandan imar planının yapılması ihtiyaç var diyor, bir yandan da iptalini istiyor. Bu bir çelişki. Hiç kimseden 1 metrekare dahi yer alınması söz konusu değil. Kimsenin yerinin kamulaştırılması gibi bir şey de söz konusu değil. Kimsenin dairesini 20-30 bin liraya istimlak ediyoruz, kamulaştırıyoruz diye bir şey de söz konusu değil. Sonuç itibariyle belediye bütçesinin bunlara gücü yetmez. Sadece bir otopark alanı trilyonları bulur. Hangi bütçeyle belediye bunu yapacak? Bilhassa tren yolunun altındaki mahalleler ile ilgili 2 alternatif var. Vatandaşlarla konuşulur, gerekirse ankette yapılır, gerekirse referandum da yapılır o mahallelerde. Herkesin görüşüne de sunulacak. Vatandaşın kendi rızası, oluru olmadan hiçbir şekilde orada bir yapılaşma olması söz konusu değil. Oradaki vatandaşlarımız mevcut yerinde oturmak isterse yine oturur" dedi.
1000'lik planlar yapılırken vatandaşın lehine olmayacak hiçbir kararın altına imza atmayacağının sözünü veren Belediye Başkanı Cengiz Ergün, şöyle konuştu: "Belki biraz iddialı olacak ama bu söz Cengiz Ergün sözü. 52 yıllık hayatımda her zaman verdiği sözü yerine getirmiş bir kişi olarak bugün bu sözü bütün kamuoyu önünde bir kez daha söylüyorum. Hiç kimse bu işten mağdur olmayacak. Buna inanın. Sizin aleyhinize yapılacak hiçbir işin arkasında Cengiz Ergün ve bütün meclis üyeleri ve bütün çalışanlarımız hiçbir şekilde yer almayacaklar. Öncelikle rahat olunmasını istiyorum, sabırlı olunmasını istiyorum ve bize güvenilmesini istiyorum. Bu göreve sizlerden aldığımız destekle bu makam seçildi. Bu ekip geldiği günden beri birçok şeye imza attı, başardı. Sizlerin yüzünü hiç kara çıkarmadı, hiçbir şaibeye de adını bugüne kadar çok şükür karıştırmadı. Sizleri daha iyi hizmet edebilmek için gecesini gündüzüne katarak, şu planlarda dahi gece 12'lere kadar belediyede çalıştık. Kimseyi üzme, sıkıntıya sokma derdinde değiliz. Herkes rahat ve sabırlı olsun. Vatandaşın lehine olmayan, onların oluru olmadan hiçbir karara imza atmaz bu Meclis, bunun bilinmesini istiyorum."
"ALNIMIZDA APTAL YAZMIYOR"
İmar çalışmaları yapılmaması durumunda Manisa'nın gecekondu şehri olarak kalacağının altını çizen Başkan Ergün, "Benim ve ekibimin alnında, aptal veya enayi yazmıyor. Bu kadar büyük konuşuyorum. Bir insan kendi kendini kuyuya atar mı? Bir insan bindiği dalı keser mi? Bir insan bile bile ölüme gider mi? Bile bile yanlış yapar mı? Soruyorum size, niye bu kadar işin sıkıntısını çekeyim? Bırakırım, 22 senedir buraya kadar gelmiş. Bir 5 sene daha böyle kalır, 10 sene daha böyle kalır hiç de umrumda değil. Benim yerime dolaşan dedikodular da var, kendi yerlerini ticarete çeviriyor diye. Oraların imarı 72 yılında yapılmış. 40 sene önce oraların imar planı geçmiş. Konut alanları yapılmış. Bugün yeni bir şeyler yapılıyormuş gibi hareket ediliyor, maalesef buna da çok üzülüyorum. Yaklaşık 18 aydır bu çalışmanın içindeyiz. Bununla ilgili 50 defa, 100 defa belediyede kapandık. Bunun çalışmalarını da yaptık. Hiçbir şey yapmazsak, Manisa gecekondu şehri olarak kalacak. Bakın bu söylenmez belki ama tam 1 aydır bu stres ve sıkıntılardan ben bir ayı zor çıkarıyorum. Ne zorum var benim kendi sağlığımdan olduktan sonra?" dedi.
İTİRAZ DİLEKÇELERİ KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLECEK
İmar Planı ile ilgili Meclis'te bulunan vatandaşlar, Belediye Başkanı Cengiz Ergün'e konu ile ilgili sorular yöneltti. Vatandaşları tek tek yanıtlayan Başkan Ergün, daha sonra birleşime 10 dakika ara verdi. Aradan sonra revizyon ve ilave imar planına yapılan itirazların İmar Komisyonu'na sevk edilmesi oylandı. Yapılan oylamada MHP ve AKP Grubu kabul, CHP ve Bağımsız 1 üyenin ret oyuyla, maddenin komisyona sevk edilmesi, oy çokluğuyla kabul edildi.
(AY-ÖND-Y)

05.12.2012 13:46:15 TSI

Editör: Wan Haber