Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde yarım asrı aşkın süredir tuhafiyecilik yapan Ali Tarıman'ın çocukluğunda başlayan manda hasreti 60 yıl sonra sona erdi.
Gelibolu'ya gelmeden önce çocukluğunda Gelibolu'nun Karainebeyli köyünde dedesinin mandalarıyla büyüyen 72 yaşındaki Ali Tarıman, esnaflığa başladıktan sonra manda sevdasını ertelemek zorunda kaldı. Tuhafiyecilik işini çocuklarına bırakıp yavaş yavaş stresli iş hayatından çekilmeye başlayan Ali Tarıman, içinde küllenen, ancak bir türlü sönmeyen manda bakma sevgisi yeniden alevlenince, bu arzusunu gerçekleştirmek üzere bir araştırma yaptı. Tarıman, istediği mandaları Kırklareli'nin İğneada ilçesinde buldu. 3 dişi ve 1 erkek manda alarak ilçeye dönen Ali Tarıman, Eğritaş mevkiinde hazırladığı yerde mandalarını bakmaya başladı.
Ali Tarıman, ilçede en son manda yetiştiriciliğinin 40 yıl önce olduğunu belirterek, "Dünya genelinde manda yetiştiriciliği ve sayısı artarken, Türkiye'de bu sayı her geçen gün düştü. 2006 yıllarında Türkiye genelinde manda sayısının 100 binlere kadar düşmesi üzerine Tarım Bakanlığı tarafından manda yetiştiriciliğini geliştirmek ve yok olmak üzere olan ırkları korumak için çalışma başlatıldığını biliyorum. Ben çocukluğumdaki hayalimi gerçekleştirmek için kendim bakabileceğim kadar manda aldım. Sayısını elbette çoğalmak istiyorum. Şimdiki neslin çoğu mandanın ne olduğunu bilmiyor. Merak edenler gelip bakıyor" dedi.
(ST-GD-MŞ)

07.12.2012 15:30:44 TSI

Editör: Wan Haber