Manisa Araştırma Derneği (MANADER), Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenleme yapılan "Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık Ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik"teki iyileştirilmelerin yanında, baş örtüsüne de özgürlük getirilmesini istedi.
MANADER Denetleme Kurulu üyesi Zeynep Günhan, dernek binasında gerçekleştirdiği basın toplantısında, baş örtüsü yasağının halen diri tutulmaya çalışıldığını ifade ederek, "MEB'e bağlı resmî ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair usûl ve esasları belirleyen yönetmelik, bir taraftan 'Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir' hükmünü içermesine rağmen diğer taraftan 'Öğrenciler okul içinde baş açık olarak bulunur' hükmünü de içermektedir. Kız öğrencilerin sadece, İmam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur'an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebileceği hükmünü içeren yönetmelik, hukuksuz bir yasağı halen diri tutmaktadır. MANADER olarak, verilen zorunlu eğitime Başörtüsü ile katılmak isteyen çocukların; öğretmen ve idare baskısına maruz kaldığı, tecrit edildiği, yıldırma amaçlı olarak başka okullara sevk edildiği, arkadaşlarının önünde küçük düşürüldüğü tehditlere maruz bırakıldığı bir sistemde fiilen zaten uygulanan ufak tefek iyileştirmelerin birer nimet bahsi olarak sunulmasını kınıyoruz" dedi.

ÖTEKİLEŞTİRMEYE ARTIK SON VERMELİYİZ
Kamu kurum ve kuruluşlarında baş örtüsü yasağını eleştiren Günhan, sözlerine şöyle devam etti: "Devlet, şiddet gören kadını koruyor. Ancak aynı devlet, kadının başını kapatarak TBMM'ye gelmesini, kamu hizmetinde görev almasını yasaklayarak bizzat kendisi kadına şiddet uyguluyor; ayrımcılık yapıyor ve ötekileştiriyor. Üniversitede rektörlerin dönemsel lütuflarıyla haklarını kullanabilen kızlarımıza başörtüleriyle kamuda görev yapmak yasaktır. Mevcut iktidar bu ayıptan kurtulmalı, toplum mühendisliği olan kadınları inançlarını yaşama konusunda sınırlamaktan vazgeçmelidir."
(YB-ERG-Y)

15.12.2012 17:52:34 TSI

Editör: Wan Haber