Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, üretimin ve istihdamın üzerindeki vergileri düşürdüklerini belirterek, "Eskiden bir şirketin 100 liralık karını dağıtması halinde 65 lirasını devlet alıyordu. Bizim hükümetimiz geldi ve bunu yüzde 34'e düşürdü" dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eşi Esra Şimşek ile birlikte çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bursa'ya geldi. İlk olarak Vali Şahabettin Harput'u makamında ziyaret eden Şimşek, ardından yürüyerek Büyükşehir Belediyesi'ne geçti.
Buradaki görüşmelerinin ardından AK Parti Bursa İl Başkanlığını ziyaret eden Bakan Şimşek, yaptığı açıklamada, "Biz üretimin, istihdamın üzerindeki vergileri inanılmaz şekilde düşürdük. Türkiye'de eskiden bir şirket 100 lira kar etse ve bu 100 lirayı hissedarlarına dağıtsa 100 liralık karın üzerindeki vergi yüzde 65'ti. Yani 100 liralık karın dağıtılması halinde 65 lirasını devlet alıyordu. Bu durum; şirketlerin rekabet gücünü, sermaye birikimini, şirketlerin ölçek büyültmesini sınırlıyordu. Bizim hükümetimiz geldi ve bunu yüzde 34'e düşürdü. Kurumlar Vergisi bunun bir parçası. Yüzde 20'ye düştü. Yeni yatırımlar için Kurumlar Vergisi'ni yüzde 2'ye kadar düşürdük" dedi.
İstihdam, yatırım, ihracat ve üretime öncelik verdiklerini ifade eden Şimşek, "İthalat oranını yüzde 46'lara kadar düşürdük. Onun ötesinde önemli bir ihracat kalemine dönüşmeye başladı. Ülkemizin beşeri sermayesinin kalitesini yükseltmek üzere eğitime öncelik veriyoruz. Altyapısına öncelik veriyoruz. Bir taraftan da kalıcı refah artışı için Ar-Ge'ye, inavasyona hem zemin hazırlıyoruz hem de kaynak aktarıyoruz" diye konuştu.
(MA-MŞ-GS-E)

30.01.2013 17:46:28 TSI

Editör: Wan Haber