Afrika ve Batı ülkeleri, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen Bağışçılar konferansında bir araya geldi.
Toplantıya çok sayıda ülkenin yanı sıra pekçok yardım kuruluşu katıldı. Konferansta, Afrika ülkelerinin öncülüğünde Mali'de isyancılara karşı görev yapacak askeri kuvvetler ve yardım çalışmaları için yapılacak bağış miktarı 455 milyon dolar olarak kararlaştırıldı. Kararlaştırılan 455 milyon dolarlık bağışın 120 milyon dolarlık kısmını Japonya'nın karşılayacağı aktarılırken, ABD'nin 96 milyon dolar ve Almanya'nın 20 milyon dolar taahhüt ettiği kaydedildi.
Çin ve Hindistan'ın da birer milyon dolar vermeyi kabul ettiği ekonomik desteğe, Mali'ye 650 asker gönderecek olan Sierra Leone de aynı miktarda katkıda bulunacak.
Avrupa Birliği ise, Mali'de Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) öncülüğünde oluşturulan 5-6 bin askerli uluslararası destek misyonuna (AFISMA) 67 milyon dolar yardım yapacağı açıklamasında bulundu.
Öte yandan, bağış için taahhüt edilen 455 milyon dolarlık rakamın, Afrika liderlerinin istediğinin yarısı kadar olduğu ifade edildi.
Toplantının açılışında konuşan Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Ouattara, Mali'de görev yapacak çok milletli kuvvetlerin bütçesinin 950 milyon dolar olacağını belirtti. Bu rakamın, Afrika Birliği'nin ilk tahminin yaklaşık iki katı olduğu kaydedildi.
Afrika ülkeleri askerlerinin, Mali'de güvenliği Fransız askerlerden devralması bekleniyor.
(CC-YHY-D)

29.01.2013 20:43:54 TSI

Editör: Wan Haber