Mali’nin başkenti Bamako’da bulunan Radisson otelde sabahın ilk saatlerinden beri rehine krizi yaşandı. Lüks otelin içine diplomatik plakalı bir araçla giren yaklaşık 10 kişilik grup, otel müşterilerini ve çalışanlarını rehin aldı. Saldırganlar, 190 odalı Radisson Blu Otel’deki  170 kişiyi rehin aldı. Saldırının ilk saatlerinde, üç kişinin hayatını kaybettiği bilgisi geldi.

Radisson Blu Oteli’nde 140 konuk ile 30 çalışan bulunuyordu. Bunlar arasında Fransa ve Çin vatandaşlarının da bulunduğu belirtiliyordu. ABD ve Fransa büyükelçilikleri, Bamako’daki vatandaşlarından bulundukları yerlerden çıkmamaları çağrısında bulundu.

Rehine krizi üzerine Mali Devlet Başkanı İbrahim Boubacar Keïta Çad’a düzenlediği resmi ziyareti yarıda keserek ülkesine döndü.

Saldırıyı El Kaide ile bağlantısı olan El Murabitun adlı grubun üstlendiği bildirildi. Reuters ajansı, çoğunlukla Tuareg ve Araplardan oluşan bir grup olan El Murabitun’un Twitter’dan bir mesaj yayınlayarak saldırıyı üstlendiğini bildirdi.

7 THY çalışanından 6’sı serbest bırakıldı
Otelde bulunan yedi Türk Hava Yolları personeli de rehin alındı. Saldırganların rehinelerden Kuran okuyabilenleri bıraktığı ileri sürülürken, salıverilen ve kurtarılan rehine sayısının da 80 olduğu açıklandı. Ancak otelin bağlı bulunduğu grup, otelde 138 rehine daha olduğunu bildirdi.

Rehin alınanlar arasında bulunan THY çalışanlarından ilk başta beşi kurtarıldı. İlerleyen saatlerde bir çalışanın daha kurtarıldığı açıklandı. Kurtarılanlardan kabin memuru Lütfiye Deniz Kıvrak, “Biz asker ve polis operasyonuyla kurtarıldık” dedi. Habertürk TV’nin telefonla ulaştığı Kıvrak, telefonunun şarjının çok az olduğunu belirterek, kısa bilgiler verdi ve “İki arkadaşımız içeride, umarım onlar da kurtarılacak” diye konuştu.

Operasyon: Rehineler kurtarıldı, 27 kişi öldü
Mali’de rehinelerin tutulduğu otele özel birliklerin operasyon düzenlediği bilgisi verildi. Mali Ordusu komutanlarından Modibo Nama Traore 10 kişilik silahlı grubun otele Allahü Ekber sloganlarıyla girerek güvenlik üyelerine ateş açtığını ve oteldekileri rehin aldığını açıkladı. Bir güvenlik görevlisi, saldırganların otelin yedinci katına sıkıştığını bildirdi.

AFP, saldırganların elinde rehine kalmadığını ve olay yerinde toplamda 18 kişinin hayatını kaybettiği bilgisini geçti. Malili yetkililer, rehine kalmadığına yönelik bilgiyi doğruladı. Ancak ölü sayısı daha sonra 27 olarak açıklandı. 20 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Mali Savunma Bakanı, saldırganların otelin en üst katına sığındığını açıkladı, operasyon sürüyor.

THY personelinin hepsi kurtuldu, THY özel uçak gönderdi
Mali’nin başkenti Bamako’da silahlı saldırganların lüks bir otele yaptıkları baskın sonucu rehin aldığı 170 kişi arasında olan 7 Türk Hava Yolları personeli sağ salim kurtulurken, Atatürk Havalimanı’nda hazır tutulan Türk Hava Yolları (THY) uçağı da bu ülkeye gönderildi. Saat 19.20’de Atatürk Havalimanı’ndan kalkan Boeing 737-900 tipi TC-JYD kuyruk tescilli uçak kurtulan THY personelini İstanbul’a getirecek.

Fransa: Yardıma hazırız
Mali eski bir Fransız sömürgesi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, otel saldırısından sonra Mali’ye ellerinden gelen her türlü yardımı yapacaklarını söyledi.

2013’ün Ocak ayında ülkenin kuzeyini ele geçiren El Kaide bağlantılı militanlar başkent Bamako’ya yürüme tehdidinde bulunmuş, Fransa bunun üzerine Mali’ye müdahale etmişti.

Bu yılki 3’üncü saldırı
7 Mart 2015 tarihinde Bamako’da yapılan bir saldırı sonucu biri Fransız biri Belçikalı olmak üzere beş kişi hayatını kaybetmişti.

Ağustos ayında Mali’nin Sevare kentinde cihatçı olduklarından kuşkulanılan silahlı kişiler, bir oteldeki rehine krizi sırasında aralarında beş Birleşmiş Milletler görevlisinin de bulunduğu 13 kişiyi öldürmüşlerdi.

Mali’de İslamcı grupların yakın geçmişi
Ekim 2011:
Libya’daki iç savaşa katılıp dönen silahlı Tuaregler isyan başlattı.
Mart 2012: Tuaregler ve El Kaide bağlantılı militanların ülkenin kuzeyini ele geçirmesinden bir ay sonra ordu, hükümetin krizi yönetemediği gerekçesiyle darbe yaptı.
Haziran 2012: İslamcı gruplar Timbuktu, Kidal ve Gao kentlerini Tuareglerden aldı ve Şeriat uygulamaya başladı.
Ocak 2013: İslamcı grupların başkent Bamako’ya ilerleyecekleri tehdidi üzerine Mali, Fransa’dan yardım istedi.
Temmuz 2013: İslamcılar bazı kentlerden çıkarıldı, ülkenin kuzeyine 12 bin kişilik BM gücü yerleştirildi
Temmuz 2014: Fransa cihatçı militanlara müdahale etti. Ancak kuzeydeki çöl bölgesinde saldırılar sürüyor.

(DHA, BBC Türkçe, Deutsche Welle Türkçe)

Editör: Wan Haber