Mali ordusu El-Kaide destekli militanların elinde olan Konna şehrinin hâkimiyetini geri aldığını açıkladı. Mali ordusundan yapılan açıklamada, militanlarla yapılan mücadele neticesinde isyancıların ağır kayıplar verdiği ve şehrin hâkimiyetinin tamamen orduya geçtiği belirtildi.
Militanların geçen hafta şehri ele geçirmesinden sonra Fransa Mali'deki çatışmalara müdahale kararı almıştı. Mali ordusu ise birkaç gün önce verilen mücadelelerde Konna'da askeri başarı elde ettiğini açıklamıştı. Ancak gazeteciler şehre ulaşamadığı için iddia doğrulanamamıştı. Bir hafta önce isyancıların güneye doğru ilerlemesi Fransız ordusu ve Batı Afrika ülkelerinin birlikleri tarafından durdurulmuş gibi gözükse de El-Kaide bağlantılı olan isyancı gruplar hala kuvvetli direniş göstermeye devam ediyorlar.
Mali'de isyancıları dağıtmak için askeri harekat tertip eden Fransız ordusu başkent yakınındaki Markala şehrinde isyancıları vuruyor. 2009'da UNESCO tarafından dünya miras listesine alınan Timbuktu şehri ise isyancıların tehdidi altında. Timbuktu, tarihi el yazması eserleri, Batı Afrika'da İslamiyet'in yayılmasına yol açan tarihi medreseleri ve tarihte bilim merkezi olan kütüphaneleriyle meşhur bir şehir olarak biliniyor. El-Kaide destekli Ensar El-Din örgütü ise ülkedeki tüm türbelerin şirk manasına geldiğini, bunların yıkılması gerektiğini iddia ederek tarihi eserleri de yok ediyor.
(ES-CTŞ-D)

18.01.2013 15:20:48 TSI

Editör: Wan Haber