Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası'nda verilen seminerde 'KDV Tebliği ve İnşaat Muhasebesi' anlatıldı.
Oda üyeleri ve stajyerlerin yoğun ilgi gösterdiği 117 Seri No'lu Katma Değer Vergisi (KDV) Tebliği ve İnşaat Muhasebesi konulu seminerin açılışında konuşan Konya SMMM Odası Başkanı İsmail Turan, KDV'deki bilinmeyenlerin devam ettiğini söyledi. Turan, "Konyamızda inşaat sektörü en hareketli sektörlerden birisi. Her yıl bu eğitimi veriyoruz ama her yıl da bu sorunlar bitmiyor. KDV Kanunu çıkalı neredeyse 30 yıl oldu halen sorunlar ve bilinmeyenler devam ediyor. Artık 150 metrekarenin altında olan konutlar içinde KDV gündeme geldi. Metrekare birim maliyeti ile ilgili konut fiyatına KDV yansıtılıp yansıtılmayacağı belirlenecek" dedi.
Bağımsız Denetimle ilgili üniversitelerin eğitim düzenlemesinin gündeme geldiğini kaydeden Turan, "Konya'daki üniversitelerimiz konsorsiyum içerisinde bu eğitimlerin verilmesi düşünülmekte. Eğitimlerden önce Kamu Gözetim Kurumu hangi prosedürleri izleyecek, bunların takibini yapıyoruz. TÜRMOB tarafından yapılan eğitimlerinde göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Açılış konuşmasının ardından Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Sekreteri Yücel Akdemir, 'İş Sağlığı ve Güvenliği, Yeni Türk Ticaret Kanunu, Elektronik Defter ve Bağımsız Denetim' ile ilgili güncel bilgileri katılımcılarla paylaştı. Konuşmasında örnekler veren TÜRMOB Genel Sekreteri Yücel Akdemir, "Bir iş müfettişi gelse, 5 işçi çalıştıran bir muhasebe bürosuna 120 bin TL ceza yazabilir, kimse de buna engel olamaz. Bunun sorumlusu biz değiliz. İnsafına kalmış müfettişin, sana 2 ay süre veriyorum bunları yapta diyebilir, o anda tersine gelip bu cezayı da yazabilir. Şirketlerdeki risk analizini işveren yapacak diyorlar ama öyle bir yönetmelik var ki, neredeyse 30 yıl önceki işyerine döşenen fayansın markasını soruyor. Hangi işveren nasıl yapacak bunu?" dedi.
TÜRMOB Disiplin Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Değirmenci de, 117 Seri Nolu KDV Tebliği ve İnşaat Muhasebesi hakkında bilgi verdi.
(İP-Y)

09.01.2013 15:48:22 TSI

Editör: Wan Haber