Malatya'da, bir kadının kalp ana damarına stent takıldı ve aynı anda kalp kapakçığı değiştirildi.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde, Elazığ'dan gelen Nadiye Tabur (83) isimli kadının kalp ana damarına stent takılması ve aynı anda kalp kapakçığının değiştirilmesi dolayısıyla basın açıklaması yapıldı. Ameliyatsız, kasıktan damar yolu ile işlem olan TAVI yöntemiyle müdahaleyi; Prof. Dr. Ramazan Özdemir, Prof. Dr. Nevzat Erdil, Doç. Dr. Necip Ermiş, Doç. Dr. Mustafa Aydoğan ve asistan Şeyho Hidayet'in de aralarında bulunduğu 15 kişilik ekibin gerçekleştirdiği bildirildi.
TAVİ yöntemi ile aynı anda iki işlemin yapılmasının ilklerden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ramazan Özdemir, hastanın göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı şikayeti ile geldiğini bildirerek, "Hastamız yaklaşık 10 yıl öncede bypass tedavisi görmüş. Riskli bir hastaydı; durumu kalp cerrahı arkadaşlarımızla görüştük. İkinci ameliyat bu hastada çok riskli olduğu için biz TAVI dediğimiz yönteme karar verdik" ifadelerini kullandı.
Hastanın bypass olan ana damarında da yüzde 98 oranında daralma olduğunu dile getiren Özdemir, "Hastamıza ilklerden olan; aynı seansta damarına stent koyduk ve kalp kapağını değiştirdik. 15 kişiden oluşan ekiple başladığımız işlem 1 saate yakın sürdü. Bu işlem sadece kardiyolojinin yaptığı bir işlem değil; kalp cerrahisi, anestezi ve kalp kardiyoloji bölümünden arkadaşlarımızla beraber bir ekip olarak işlemi yaptık" dedi.
TAVİ yöntemiyle kalp ana damarına stent takılan Nadiye Tabur ise, "Nefesim kesiliyordu. Ameliyattan sonra iyiyim" diyerek, kendisini ameliyat eden ekibe teşekkür etti.
(NA-SO-Y)

17.01.2013 15:16:29 TSI

Editör: Wan Haber