Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, akaryakıttaki KDV ve ÖTV oranlarının esnaf için de indirilmesini istedi.
Malatya Belediyesi ile Malatya Şoförler ve Otomobilciler Odası arasında ticari taksi sürücülerine yönelik düzenlenen trafik eğitim semineri, Belediye Konferans Salonu'nda yapıldı. Seminerin açılışına AK Parti Malatya milletvekilleri Mücahit Fındıklı ve Öznur Çalık, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Genel Başkanı Fevzi Apaydın, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, MESOB Başkanı ve TEKS Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Keskin, AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Bölge Başkanı İsmet Bayram, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kalaycıoğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, çok sayıda oda başkanı ve kalabalık bir topluluk ile taksici esnafı katıldı.
MESOB Başkanı Şevket Keskin, "Genel başkanımız burada, federasyon başkanımız burada, belediye başkanımız burada, belediye başkanımızdan esnafımıza yakışır bir hizmet binasının olması gerekiyor. Malatya artık büyükşehir oldu. Artık büyük düşüneceğiz, vizyonu geniş tutacağız, 2071'i düşüneceğiz. Hedef 2071. Sayın Başbakanımızın da dediği gibi, aynı o hedefte biz de gideceğiz. Ama Malatya esnaf ve sanatkarına büyük bir hizmet binası yakışır. Arsasını belediyemizden yapması da Sayın Genel Başkanımız Bendevi Palandöken ile Federasyon Genel Başkanımız Fevzi Apaydın'a düşer" dedi.
Keskin, ticari araçları bir kereye mahsus olmak üzere KDV ve ÖTV muafiyeti verilmesini istediklerini ve verilen sözlerin yerine getirilmesini isterken, kış lastiği uygulamasına da tepki göstererek, kısa sürede başlatılan uygulamadan esnaf ve sanatkarların mağdur edildiğini ifade etti.
Keskin, zorunlu trafik sigortası poliçesinde fiyatların yüksek oranda arttırılmasına da tepki göstererek, artan fiyatların indirilmesini istedi. Keskin, 130 bin euro tutarındaki otomobil için verilen trafik sigortası poliçesinin, ticari taksilerden istenen poliçe fiyatından daha düşük olduğunu kaydetti.
Keskin, esnaf ve sanatkarın Belediye Başkanı Ahmet Çakır'dan memnun olduğunu ifade ederek, il merkezinde yapılan düzenlemelerin çarşı esnafını kış ayı şartlarında rahatlattığını ifade etti.
TŞOF Genel Başkanı Fevzi Apaydın ise, "İyi ki seçilmiş insanlarımız var. Onlar olmazsa halkımızın ve esnafımızın durumu hiç iyi değil" dedi.
Özellikle tatil ve dini bayramlarda trafik kazalarının arttığını ve ölüm oranlarının yükseldiğini belirten Apaydın, "Ticari araçlar toplam araçların içerisinde yüzde 8 ve 8,5 arasında. Ama kazalara baktığımız zaman yüzde 14'lerde. Demek ki araç sayımız az, kaza oranımız çok" diyerek eğitimin önemine dikkat çekti.
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise esnaf ve sanatkarların sorunlarının çözümü ve talepleri için yapılması gereken her şeye her zaman hazır olduklarını ifade ederek, gelecek nesillerin daha sorunsuz bir şehirde yaşayabilmeleri için ne yapılabilir sorumluluğu altına girdiklerini kaydetti. Çakır, "Biz esnafımızın her zaman yanındayız. Biz Malatya'yı adeta yeniden bir Malatya yapmaya çalışıyoruz. Biz bir karar aldığımız zaman bunu istişare ile alıyoruz. Bir karar aldığımız zaman, bu şehir için almak zorundayız" diye konuştu.
AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı da, "Elimizde ne kadar imkan varsa, Türkiye adına ve esnaflarımız adına hizmet etmeye gayret ediyoruz. Bu bürokratik yapının mutlaka gençler ve yeni nesil bürokratlarla, eski alışkanlıklarından kurtulmuş, hizmetkar olduğunu kabul eden bürokratlarla değişmesi ve yenilenmesi lazım. Nasıl burada esnaf kardeşlerimiz bir eğitim çalışması içinde kendilerini yenilemeye ve değiştirmeye çalışıyorlarsa, artık bu eski kafalı bürokratların da kafalarını değiştirmeleri, aksi takdirde kendilerinin değişeceğini bilmeleri gerekir" şeklinde konuştu. Fındıklı, demokrasiye her zaman destek veren esnaf ve sanatkar camiasına teşekkür etti.
AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise yaptığı konuşmasında, şunları söyledi: "Ekonominin esas temel direği sizlersiniz. Biz ne kadar büyük ekonomilerden bahsetsek de, bütün vatandaşın nabzını esas tutan sizlersiniz. Eğer esnaf rahatsız ise, Türkiye rahatsızdır."
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Malatya'nın büyükşehir olması ile birlikte Malatya Belediyesi'nin taksiciler için en iyi durakları yapacağına inandığını belirtti.
Akaryakıtta KDV ve ÖTV'nin neden indirilmediğini soran TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Gemiye veriyorsunuz, havada uçuruyorsunuz, peki neden vatandaşın da hizmeti için şoför esnafına yapmıyorsunuz? Niye olmadığını merak ediyorum. Esnafın dükkanındaki elektrik fiyatının neden konutların iki katı olmasını da merak ediyorum" diye konuştu.
Palandöken, Malatya'da esnaf ve sanatkarlar için hizmet binası yapılması konusunda her türlü desteği vermeye de hazır olduğunu söyledi.
Seminerde daha sonra Kemal Deniz'in yönetiminde uzmanların katıldığı seminer verildi.
(BK-SO-Y)

25.12.2012 18:10:09 TSI

Editör: Wan Haber