Malatya'da sivil toplum örgütleri bir araya gelerek, yardımlaşma konusunda istişarelerde bulundular.
Kent Konseyi Fethi Gemuhluoğlu Salonu'nda "Yardımlaşma" konusunun ele alındığı ve Malatya'da aktif 15 sivil toplum ve kamu kurum ve kuruluş temsilcisinin katıldığı istişare toplantısı düzenlendi. Toplantının ev sahipliğini yapan Kent Konseyi Genel Sekreteri Ali Yıldırım yaptığı konuşmada, vakıf geleneğinin yardımlaşma faaliyetlerinin temelini oluşturduğunu söyledi. Yıldırım, bunu devam ettirmekte sıkıntılar yaşandığını belirtti. Bu durumun sebebinin şu an ki STK'ların çalışma sisteminin batı menşeli olmasından kaynaklandığını vurgulayan Yıldırım, sadece yardım faaliyetleri ile ilgilenen sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra bu var oluş amaçlarından uzaklaşan sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğunu dile getirdi. Amaçlarının toplam kaliteyi arttırmak adına doğru hedefe doğru metotlarla ulaşmak olduğunu belirten Yıldırım, "Aynı amaç ile kurulmuş iki derneğin birbirinden habersiz şekilde aynı hedef kitleye yardım götürürken, diğer tarafta hiç yardım alamayan ve mağdur olan bir kesimin varlığı söz konusudur" dedi.
Tabipler Odası Başkanı Ali Yalçın ise, STK'ların kendi imkanlarında çalışmalar yaptıklarını, sistemden kaynaklı sıkıntılar olduğu için toplam kalite mantığının hayata zor geçilebileceğini söyledi.
Kimse Yokmu Derneğini temsilen katılan Ahmet Temel, STK'ların en büyük sıkıntılarının gerçek mağdura ulaşamamaları olduğunu ve bu konu ile ilgili STK'ların da faydalanabileceği bir veri bankasının oluşturulması gerektiğini ifade etti. Yetimler Kervanı Derneği Başkanı İhsan Çolak ise belediye ve valiliğin yardıma muhtaç ailelerin listesinin STK'lar ile paylaşmasının gerekliliğinden söz etti.
Meşale Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği adına katılan Tahir İnce, yardımlaşma alanında derneklerin koordinasyonunun önemli olduğunu ve organizatör rolünün bir kamu kuruluşunca yapılmasının etkili olacağını belirtti. İHH adına konuşan Yusuf Levent, STK'ların Allah rızası gözeterek çalışmalar yapmalarını reklam peşinde olmamaları gerektiğini vurguladı. Bir Damla Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneğinden Ayşe Eroğlu, STK'ların üye profillerinin sürekli değişmesinden dolayı uzlaşmanın zor olduğunu söyledi.
Malatya Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Muhittin Turan, ahlaki ve manevi yoksunluk nedeniyle çoğu ailenin zor durumda olduğunu bu nedenle ayni ve maddi yardımların yanı sıra muhtaç ailelere psikolojik yardımın da yapılması gerektiğini belirtti.
TİMAV Temsilcisi Mahmut Balcı, STK'ların ideolojik unsurlardan uzaklaşarak, daha kaliteli işler için birbirlerine destek olmaları gerektiğini vurgularken Hanımeli Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Gülnihal Gülaçar eğitimin her şeyin temeli olduğunu söyleyerek, yardımlar ile birlikte muhtaç insanlara eğitimin de götürülmesi gerektiğine işaret etti.
Malatya Yardım Gönüllüleri Derneği Başkanı Adil Akkoyunlu, okumayan insanın hayatında çok sorun yaşayacağını vurgulayarak, yardım paketlerine mutlaka eğitici kitaplar eklenmesi gerektiğini ifade ederken, Yağmur Der adına katılan Mehmet Karagöz ise, STK'ların eksikliklerinin giderebilmesi için birlik için de hareket etmeleri gerektiğini belirtti.
Malatya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdür Yardımcısı Hamdi Pektaş, yardım kuruluşları ile yardım derneklerinin zaman zaman bir araya gelmesinin çok faydalı olacağına dikkat çekti.
(NA-Y)

18.02.2013 12:31:37 TSI

Editör: Wan Haber