Malatya İnönü Üniversitesi (İ.Ü.) Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölge Yönetim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Alıcı, "Tacan Yerleşkesi içerisinde sivil havacılık yüksek okulu 2013 yılı içerisinde açılacak" dedi.
Prof. Dr. Bülent Alıcı, İnönü Üniversitesi bünyesindeki Radyo Kampüs'te İnanç Kara Ölmeztoprak'ın hazırlayıp canlı yayında sunduğu Panorama Programı'na katıldı.
Prof. Dr. Alıcı, "Teknokentlere, teknoloji geliştirme bölgeleri ismi verilmektedir. Aslında hepsinin birbirine yakın işlevleri bulunmaktadır ve buradaki esas durum düşüncenin ticarileştirilmesidir" dedi.
Teknoparkların tarihçesiyle ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Alıcı, sözlerine şöyle devam etti: "Teknoparkların çoğu 80'li yılların ikinci yarısından sonra kurulmuştur. Dünyadaki teknoparkların yüzde 83'ü kar amacı gütmeyen yatırımlardır, şirketlerinin yüzde 89'u kobi niteliklidir, yine teknokent şirketlerinin yüzde 51'i hizmet, yüzde 18'i sanayi, yüzde 26'sı Ar-Ge şirketleri olarak tanımlanmaktadır."
Prof. Dr. Alıcı, verdiği genel bilgilerin ardından, İnönü Üniversitesi teknokentinin yüzde 75'inin tamamlandığını ve 2013 yılının Temmuz ayı içerisinde biteceğini aktarırken, teknoparkların Türkiye'deki tarihçesiyle ilgili bilgiler de verdi. Alıcı, şöyle konuştu: "2012 yılı itibariyle Türkiye'de 47 adet Teknoloji Geliştirme Bölgesi bulunmaktadır. Bunların 6'sı Ankara'da, 5'i İstanbul'da, 4'ü Kocaeli'dedir ve 34 tanesi faaliyete geçmişken diğerleri de alt yapı çalışmalarını tamamlama gayreti içerisindedir. Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren firma sayısı ise Aralık 2012 itibariyle 2 bin 37'ye ulaşmıştır ve personel istihdam sayısı 17 bin 784'dür. Yazılım, bilişim, elektronik, ileri malzeme teknolojileri başta olmak üzere tasarım, nano teknoloji, biyoteknoloji, otomotiv, tıp teknolojileri ve yenilenebilir enerji konularında da çalışan firmalar yer almaktadır. Bu bölgelerde yürütülen toplam Ar-Ge proje sayısı Aralık 2012 sonu itibariyle 5 bin 121, tamamlanan proje sayısı 9 bin 461 adettir."
Prof. Dr. Alıcı, İnönü Üniversitesi Teknokent'in ortaklık yapısının; İnönü Üniversitesi, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Malatya Belediyesi, Malatya İl Özel İdaresi, Malatya Ticaret Borsası, GAP Güneydoğu Tekstil San. ve Tic. A.Ş., MİAD, Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Mimsan Makine İnşaat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.'den oluştuğunu bildirdi.
Bu bölgelerde teknoloji ihraç edildiğini ifade eden Alıcı, Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde 71 adet yabancı şirketin mevcut bulunduğunu, insan kaynağı noktasında 10 yıl sonra Çin ile; teknoloji olarak da en geç 30 yıl sonra ABD Silikon Vadisi ile yarışılabilineceğini söyledi.
Öte yandan, Malatya Teknopark'ın faaliyete geçen prefabrik alanlarından söz eden Prof. Alıcı, "Bu binalarda 3 firma bulunmaktadır; ikisi sağlık alanında bir tanesi de bilişim alanında çalışmaktadır" dedi. Toplamda 16 adet müracaatın olduğunu bildiren Alıcı, "Bunlardan 4 tanesi değerlendirildi, diğerleri de tek tek değerlendiriliyor" diye konuştu.
İnönü Üniversitesi'nin Teknopark ile ilgili web sayfasının info uzantılı mail adresinden rahatça diyalog kurulabildiğini açıklayan Alıcı, "Bilgi sadece rafları süslememeli, insanların imkanına mutlaka tahsis edilmeli ve bu noktada Malatya Teknokent 3 bin 800 metrekare içerisine tahsis edilen merkez projesi, 50 adet bürosu, 400-600 adet istihdamı, kuluçka projesi gibi projeleri ile Malatya'ya ve ülkeye çok yüksek katkılar sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
"Malatya Teknokent bölgedeki girişimciler ile üniversite arasında sağlam ve sürdürülebilir bir köprü olacaktır" diyen Alıcı, "Ar-Ge kültürünün genişletilip bu alanda lider konumuna gelinebilecek, tarım potansiyelinde kayısı gibi ürünlerde farklı marka değerleri yaratılabilinecek, Turgut Özal Tıp Merkezi'nin konumu daha da sağlamlaştırılacak, firmalar ve akademisyenlerin farklı avantajları olacaktır" ifadelerini kullandı.
Teknokent içerisinde Ar-Ge birimleri, ticari alanlar dışında rekreasyon alanları ve sosyal tesislerin de bulunacağını kaydeden Prof. Dr. Alıcı, "Malatya Teknopark'ta yer alacak firmalar Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın sağladığı çeşitli teşvik ve muafiyetlerden de yararlanabileceklerdir" dedi.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile ilgili verdiği bilgilerin ardından Türkiye'de sivil havacılık konusuna değinen Prof. Alıcı, 1984'de THK ile Malatya İ.Ü.'nün ortak faaliyetleri ile bölgesel paraşütçülük kursu ve temel paraşüt eğitiminin 30 kişilik bir gruba verildiğini ifade etti. 6 yıl önce Malatya İ.Ü.'de 6 kişilik bir ekiple model uçak kurslarına başladıklarını belirten Alıcı, bu konuda Doç. Dr. Metin Atambay'ın ciddi emek ve katkılarının olduğunu söyledi. Doğu lojmanlarının arka tarafında bir model uçak pisti bulunduğunu aktaran Prof. Alıcı, "Pilotaj eğitimi ve havacılık eğitimleri konusunda ve bölgesel şampiyonaların yapılması noktasında Malatya merkezi bir yer olabilir" şeklinde konuştu.
"İ.Ü., Tacan Yerleşkesi içerisinde sivil havacılık yüksek okulunu 2013 yılı içerisinde açacaktır" diyen Prof. Alıcı, bu konuda Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik'e teşekkürlerini sundu. Bu konunun üniversite açısından önemli olduğu gibi Malatya açısından da çok önemli olduğunu vurgulayan Alıcı, Malatya'nın ilk kez sivil bir havaalanına sahip olacağını beyan etti. "Hız artarsa ticarette artar" diyen Prof. Dr. Alıcı, bu konunun önemine değinen detaylı açıklamalarda bulundu.
(NA-SO-Y)

07.01.2013 17:15:06 TSI

Editör: Wan Haber