Malatya İl Özel İdaresi'nin kırsalda yapılan güneş enerjisinden yaralanarak elektrik üretimine olanak veren projeleri örnek oldu.
Karabük İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hakan Eski, Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü Yılmaz Aksoy, İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü Ramazan Aydın ve kurum elektrik mühendisi Erol Aydın, Malatya İl Özel İdaresi'ne gelerek Malatya İl Özel İdaresi tarafından yapılan güneş enerjisi projelerini yerinde incelemek için genel sekreter irfan Kaya'yı makamında ziyaret etti.
Malatya İl Özel idaresi Su ve Kanal Hizmetleri tarafından 2009 yılında başlayan güneş enerjisinden faydalanma sayesinde, kırsalda içme suyu için açılan sondajlardan terfili olarak depoya kadar suyun taşınmasında, su depoların otomatik olarak klorlanmasında, kanalizasyon hizmetlerinde fosseptik kuyularının arıtılmasında kullanılmak üzere ihtiyaç olan bölgelerde uygulamaya konulan güneş enerjisinden üretilen elektrik sayesinde vatandaş elektrik parası ödemiyor.
Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan Kaya, yapılan çalışmaları şöyle değerlendirdi:
''Karabük İl Özel İdaresi Genel sekreterimiz Sayın Hakan Eski ve beraberindeki heyet bu gün ilimize geldiler.Güneş enerjisi sitemlerini yerinde inceleyecekler. Biz 2009 yılından beri, İl Özel idaresi tarafından gerçekleştirilen gün ışığından faydalanarak güneş panelleri sayesinde enerji üretmekteyiz. 26 köyümüzde güneş enerjisi projesini hayata geçirdik. Randımanlı bir şekilde çalışıyor. 700 yakın içme suyu depolarımızda da otomatik klorlama cihazlılarının çalışmasında güneş enerjisi kullanılmakta. İlk defa merkeze bağlı Özal köyümüzün kanalizasyon çalışmasında da terfili olmasından dolayı güneş enerjisi kullanılacak. Bu proje sayesinden pis sular arıtılarak kullanıma verilecek. Kuruluş maliyeti pahalı gibi gözükse bile uzun zaman diliminde ekonomik bir proje olduğu görülmekte. Bu projeleri yerinde incelemeniz, teknik elemanlarımızdan bilgi almanız umarım Karabük ilimize de fayda sağlayacaktır. Yapmış olduğunuz ziyaretten dolayı memnuniyetimi bildirir çalışmalarınızda başarılar dilerim'.'
Karabük İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hakan Eski ise, ''Karabük ilinde güneş enerjisinden elektrik üreterek, içme suyu terfili sistemlerde bu çalışmayı yapmak istiyoruz. Malatya bu hususta öncülük yaptığı için bu çalışmaları yerinde görmeye geldik. Burada yapılan çalışmaları ve uygulama yöntemleri bilgilerini alarak Karabük ilinde uygulamaya çalışacağız. Vatandaşımıza daha güzel hizmet götürmek için bu projeleri incelemekteyiz, Özellikle içme suyu terfili sistemlerde vatandaş elektrik enerjisine çok para ödemekte, güneş enerjisi sitemini Karabük kırsalında bulunan köylerimizde hayata geçirirsek içme suyu için elektrik parası ödemekten kurtulmuş olacaklar. Malatya'ya ilk defa geliyoruz. Çok güzel bir şehir olduğunu duyduk. Bu vesile ile de Malatya'nın tarihi ve turistli yerlerini de gezme görme fırsatını bulmuş olacağız" ifadelerini kullandı.
(NA-Y)

01.02.2013 10:28:28 TSI

Editör: Wan Haber