Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Başar Küçükparmak, ısınma amaçlı kullanılan soba, kombi gibi cihazlardan kaynaklı zehirlenme haberlerini sıkça duymaya başladıklarını ve bu konuda vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtti.
Küçükparmak, yaptığı yazılı açıklama ile vatandaşları karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı. Küçükparmak, "Birkaç gün önce İstanbul'da bir otelde 23 kişinin zehirlenmesi ve üç gün öncede yine İstanbul'da 5 kişinin zehirlenerek hayatını kaybetmesi endişe uyandırmaktadır. Kentimizde özellikle ısınma amaçlı doğalgaz kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Doğalgaz kazaları ve zehirlenmelerinin kentimizde de yaşanmaması için Makina Mühendisleri Odası olarak kamuoyunu ve halkımızı, henüz yabancı oldukları bu yakıt konusunda bilgilendirme ihtiyacı duymaktayız. Birçok kez bu ve benzeri konuları vatandaşlarımız ile paylaşmış bulunmaktayız, ancak konunun önemi gereği bu bilgileri tekrar vatandaşlarımız ile paylaşmamız önem taşımaktadır. Meydana gelen bu tür kazaların genellikle karbonmonoksit gazından kaynaklandığı bilinmektedir. Cihazın baca bağlantısında meydana gelen bir hasar nedeni ile atık gaz (karbonmonoksit) oda içerisine sızar ise zehirlenmelere neden olabilmektedir. Bu ve benzeri kazalar genellikle hatalı montaj, montaj sonrasındaki bakımsızlık, bacada oluşan hasar, arıza veya yanlış müdahaleden kaynaklanmaktadır. İlimizdeki özellikle doğalgaz montajlarının ve cihazlarının henüz yeni olması nedeniyle bu tür bir kaza yaşanmamış olması bizleri yanıltmamalıdır. Her yıl doğalgaz kullanan diğer illerdeki zehirlenmeler küçümsenmeyecek durumdadır" dedi.
Küçükparmak, doğalgaz zehirlenmeleri konusunda vatandaşların dikkat etmesi gereken hususları da şöyle sıraladı:
"Öncelikle doğalgaz tesisatının montajı, mutlaka yetkili bir firmaya ve uzman kişilere yaptırılmalıdır. Bakımlar ve kontroller de zamanında ve kesinlikle yetkili servislere yaptırılmalıdır. Doğalgaz kullanım sürecinde ise sisteme kesinlikle müdahale edilmemeli, baca bağlantıları sık sık gözle kontrol edilmelidir. Problem hissedilir ise yine teknik servise başvurulmalıdır. Özellikle cihazların bulunduğu odadaki hava menfezleri soğuk giriyor, ısı kaybı oluyor vb. nedenlerle kesinlikle kapatılmamalıdır. Menfezlerden giren taze hava kombiniz ve ocağınızın emniyeti içindir. Dairede koku hissedildiğinde ise, aşağıdaki önlemler alınmalıdır. Koku gaz cihazınızdan geliyorsa cihaz ve vanası hemen kapatılmalı, cihazın bulunduğu odanın kapı ve pencereleri açılmalı, kokunun devam edip etmediği kontrol edilmeli, koku kesilir ise cihazın teknik servisine haber verilmelidir. Koku kesilmez ve yoğun olarak devam ederse şu önlemler alınmalıdır; tüm kapı ve pencereler açılarak ev iyice havalandırılmalı, bütün doğalgaz cihazları ve vanalar kapatılmalı, daire girişindeki sayaç kapatma vanası kapatılmalı, ne açmak ne de kapatmak için elektrik anahtarlarına dokunulmamalı, kapı zili kullanılmamalıdır. Elektrikle çalışan her türlü alet, cihaz ve araçlar çalıştırılmamalı, çalışıyorsa kapatılmamalıdır. Kibrit veya çakmak yakılmamalı, sigara içilmemeli, cep ve ev telefonu kullanılmamalıdır. Bu işlemler yapıldıktan sonra ev boşaltılmalı ve dışarıdan GAZDAŞ'ın 187 nolu acil telefonu aranmalıdır. Bina içinde gaz kaçağı olması durumunda ise alınacak önlemler şunlardır; apartman yöneticisine haber verilmeli ve kapı zilleri kullanılmadan tüm bina sakinleri uyarılmalıdır. Bina girişindeki vana kapatılmalı, asansör çalıştırılmamalı ve merdiven aydınlatması veya benzeri hiçbir anahtara dokunulmamalıdır. Ortamı havalandırmak için tüm kapı ve pencereler açılmalı ve bina sakinlerinin uygun bir şekilde binayı boşaltmaları sağlanmalı ve dışarıdan GAZDAŞ'ın 187 nolu acil telefonu aranmalıdır."
(HD-Y)

02.01.2013 17:35:33 TSI

Editör: Wan Haber