Eski dünya ve olimpiyat şampiyonu güreşçi Mahmut Demir, güreş sporunun olimpiyatlardan çıkması durumunda cazibesinin kalmayıp bitme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) İcra Kurulu'nun güreşin 2020 Olimpiyat programındaki temel spor dalları arasından çıkartılması yönündeki tavsiye kararı sonrasındaki süreçte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konuyla ilgili olarak Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) yöneticileriyle görüştüğünü öğrendiğini, aynı duyarlılığı da Türkiye'deki devlet büyüklerinden de beklediğini vurgulayan Demir, kararın ilk anından itibaren verdiği tepkilerini Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacgues Rogge'ye mektup göndererek sürdürdü.
Demir, mektubunda şu ifadelere yer verdi:
"Dünyada bir takım değerlerin, insanlık alemince yakın ve sıkı korumasıyla yaşatılması doğrusunda büyük çabaların sarf edildiği malumlarınızdır. Neredeyse insanlık tarihiyle başlayan güreş sporunun olimpiyat oyunlarından çıkarılmak istenmesinin izah edilebilir bir karşılığının olmadığını düşünmekteyim. Bütün ömrünü güreş sporuna adamış bir Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu olarak alınan bu tavsiye kararının yeniden gözden geçirilmesini, alınan yersiz ve anlamsız karardan vazgeçilmesini talep etmekteyim. Aksi takdirde komitenizce şahsıma verilmiş madalya, belge ve şiltlerimi uluslararası olimpiyat komitesine iade edeceğimin bilinmesini rica eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim."
Kariyerinde, 3 Avrupa şampiyonluğu, Dünya şampiyonluğu, Akdeniz Oyunları, Balkan ve Olimpiyat şampiyonlukları bulunan Mahmut Demir Amasya'da düzenlediği basın toplantısında, "Biz, Yaşar Doğuların, Hamit Kaplanların, Gazanfer Bilgelerin resimleriyle büyüdük. Atalarımızın, bize bunu miras bırakanların kemikleri sızlıyor. Güreş, Peygamberimizin tek yaptığı spordur. Karakucakta ve yağlı güreşlerde güreşin piri olarak da Hazreti Hamza gösterilir. Onun için İslam ve Türk kültürüyle özdeşleşmiş bir spor branştır. Olimpiyatlardan güreş çıksa, güreş biter mi? Evet biter. Çünkü sporun mabedinin olduğu yer olimpiyatlardır. Olimpiyatlarda olmayan bir spor branşı aşama aşama gider, daha sonra bunun bir cazibesi kalmaz, hedef kalmaz" diye konuştu.
(MÇ-SLH-EYB-S)

21.02.2013 13:43:38 TSI

Editör: Wan Haber