Açılışa, Van Valisi Aydın Nezih Doğan ve eşleri Hatice Doğan, Filistin Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, Ak Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, öğretmenler ve okul öğrencileri katıldı.

1 Milyon 294 bin liraya mal olan 12 derslikli 130 öğrencisi bulunan okulun ilk girişinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın eşi Emine Abbas'ın ile dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünisa Gül'ün fotoğrafları yer aldı.


Filistin ve Türkiye milli marşlarının okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti ve okul öğrencilerinin oluşturduğu koronun söylediği ilahilerle devam etti. Törende konuşan Büyükelçi Maruf, Türk halkının Filistin'e ellerinden gelen destekleri verdiğini belirterek, "Bu bir kardeşin diğer kardeşe olan sorumluluğunun gereğidir. Bizde 2011 yılındaki Van depreminde Türk halkının göstermiş olduğu bu sıcak ilgiden hareketle bizde imkanlarımız ne kadar kısıtlı olsa da Van'daki bu depremden etkilenen kardeşlerimize yardım etmeyi bir borç bildik. Filistin halkı halen İsrail'in zulmünden şikayet etmekte ve o zulmün altında inim inim inlemektedir. Allah'ın izniyle biz onlara karşı büyük bir zafer elde edeceğiz. Burda sizin destekleriniz ve yardımlarınız ile başaracağız. Ve biz inşallah Kudüs'te de Türkiye okulu açacağız. Bu okulda okuyan kız öğrencilerimizden daha çok çalışmalarını gayret etmelerini ve ismini aldığı bu okulun ismini aldığı Filistin Devletini hiçbir zaman unutmamalarını istiyorum. Bu okula olan yardımlarımızı devam ettireceğiz" dedi.

Açılış


Daha sonra konuşan Van Valisi Doğan, "Hatırlayın daha birkaç gün evvel Filistinli Bakan vefat etti. Ve ölümünde çeşitli şüpheler var. Bu duruma en kuvvetli tepkiyi yine Türkiye Cumhuriyeti Devleti onun Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Dışişleri Bakanı ilettiler. Türkiye'nin bu davaya nasıl sahip çıktığının en temel göstergeleri Filistin davasıyla ilgili her konu gündeme geldiğinde bütün samimiyetleriyle konuyu sahiplenmelerinde yatmaktadır. İnsanlık odur ki sıkıntıya düştüğünüzde birileri size yardım eli uzatsın. İşte tamda Van'da sıkıntıya düştüğümüz zaman kardeşlerimizin bize uzattığı el, işte bugün içinde bulunduğumuz eğitim yuvasını inşa etti. Bu Türkiye- Filistin ilişkilerinde bir sembol oldu. Van'da yaşayan herkes, bureda bir Filistin İmam Hatip Lisesi olduğunu bilecek ve buradan daima Filistin'e dualar gönderecek. Yine Filistin'de yaşayan herkes bilecek ki Van'da kardeşlerimiz vardı onların müşkül durumunda biz onlara el uzattık" diye konuştu.


Konuşmaların ardından Büyükelçi Maruf, Vali Doğan ve beraberindekiler okulun açılış kurdelasını kesip okulu gezdi.

Editör: Wan Haber