NAİF YAŞAR

Onlarca klasörden oluşan iddianamede VATSO eski genel sekreteri Necdet TAKVA ve genel sekreter yardımcısı Kerem Oruç tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, Ahmet KARABAŞ adlı vatandaş tutuklandı.

 

Söz konusu dosya suçlamasıyla, tutuksuz yargılamak üzere serbest bırakılan Necdet TAKVA yaptığı açıklamada “mahkeme heyetinin, hakkımda vermiş olduğu karar da göstermiştir ki,tutuklamamızı gerektiren kirli ilişkilerin içinde olmamışızdır.yargının almış olduğu bu karar, kent ekonomisi ve  iş dünyası hakkında ,emniyet birimleri ve yargıya servis yapılan kirli bilgilendirmelere de verilen en güzel cevaptır”

 

VATSO (Van Sanayi ve Ticaret Odası) bünyesinde K Yetki belgelerinde yapılan yolsuzluklarla ilgili soruşturma kapsamında hâkim karşısına çıkarılan, oda eski genel sekreteri Necdet Takva ve sekreter yardımcısı Kerem Oruç, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldılar.

 

2012 Haziran tarihinde oda müfettişlerinin yaptığı incelemeler sonrasında yargıya taşınan K Yetki belgeleri soruşturması, aradan geçen on aylık süreden sonra, ilk kez 07.03.2013 günü mahkemeye taşındı.

 

Dosya kapsamında gözaltına alınan oda genel sekreteri Necdet Takva, sekreter yardımcısı Kerem Oruç ve Ahmet Karabaş, emniyetteki ifadelerinden sonra, önce cumhuriyet savcılığına daha sonra da hâkim karşısına çıkarıldılar.

 

07.03.2013, saat 14 30 sıralarında mahkeme karşısına çıkan şahısların duruşması yaklaşık beş saat sürdü. Onlarca klasörden oluşan iddianameyle suçlanan zanlıların duruşması yaklaşık beş saat sürdü. duruşma sonrasında Necdet Takva ve Kerem Oruç’un tutuklanmasına yer olmadığına karar veren mahkeme heyeti, Takva ve oruç’u tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakırken, suçlamaları kabul eden Ahmet Karabaş’ı ise tutuklamaya karar verdi.

 

BU MAHKEME VİCDANLARIN KİRLİLİKTEN ARINMASI MAHKEMESİYDİ

Mahkeme karşısına çıkarıldıktan sonra serbest bırakılan EDH (Ekonomide Değişim Hareketi) nin kurucusu ve VATSO başkan adayı Necdet, Van Haber’e verdiği özel mülakatta, geç kalınmış olmasına rağmen, mahkemeye çıkarılmış olmalarının kendilerini kamuoyu karşısında vicdanen rahatlattığını belirterek “ Kamuoyunu yakından ilgilendiren ve güven kırılmalarına yol açan böylesi bir soruşturmanın, daha önce hâkim karşısına çıkarılmasını beklerdik. Her ne kadar soruşturmanın başlatılmasından on ay sonra yargı heyeti önüne çıkarıldıysak da, bunu bir şans olarak telaki ediyoruz “ dedi.

Söz konusu soruşturma kapsamında, kamuoyunda yaratılan bilgi kirliliğinin, kendilerini vicdanen ve ahlaken üzdüğünü belirten Takva, mahkemeye çıkarılarak, nispeten de olsa vicdanen rahatladıklarını dile getirdi.

 

Takva “ gerek emniyet n birimlerinde, gerekse mahkeme heyeti karşısında verdiğimiz ifadeler sonrasında, şahsımıza karşı geliştirilen suçlamalarda, algının değiştiğine, hakkımızda ileri sürülen ithamların gerçek olmadığına vakıf olduk. bu da tabiatıyla bizleri sevindirdi. Çünkü biliyorduk ki birileri günah keçisi yapılmak isteniyordu. söz konusu soruşturma temelinde on ay boyunca şahsım ve EDH misyonunu hedef alan bir yığın bilgi kirliliği kamuoyuna aktarıldı. Şahsım ve EDH misyonunu hedef alan bu ithamlardan kurtulmak ve vicdanen rahatlamak için bir a önce mahkeme önüne çıkarak, bu tür karanlık ilişkiler içinde yer almadığımızı, kamuoyunun bilmesini istedik. Çıkarıldığımız mahkemenin vermiş olduğu karar bu anlamda bizlere bir fırsat sunmuştur” dedi

 

HALKIMIZA OLAN SADAKATIMIZI MAHKEME SALONLARINDA TESCİLLEDİK

Mahkemeye çağrıldığında il dışında olduğunu, kedisine gelen telefonla birlikte, zaman kaybetmeden 12 saatlik yorucu yolculuktan sonra Van’a geldiğini belirten TAKVA “mahkemeye çıkarılacağım söylenince. On aydır beklediğim bir fırsatın ayağıma geldiği heyecanıyla yola koyuldum. 07.03.2013 günü saat 07 de aldığım telefonla yola koyuldum ve saat 19 sıralarında Van’a ulaşarak zaman kaybetmeden emniyete geçtim. Çünkü şahsım ve hareketimi hedef alan suçlamaların asılsız olduğunu mahkeme nezdinde kamuoyuyla paylaşmalıydım. Emniyete gelir gelmez, bana yöneltilen ilk suçlama söz konusu olayda oda genel sekreteri olduğum dönemlerde, K Yetki belgelerinin verilmesinde tedbirsiz davranıp, kamu malını zarara uğratmada ihmalde bulunduğum iddiası ve yaklaşık üç yüz kadar usulsüz belgenin dağıtımında, üç kişinin adımı telaffuz etmesiydi. Emniyet birimlerine durumun böyle olmadığını anlattığımda, şahsıma karşı var olan algıların değiştiğini gördüm. Yani daha emniyet sürecinde, bu tür kirli ilişkilerin içinde olamayacağım yönünde bir algı oluştu. Dolayısıyla buradan emniyet birimlerine ve yargı heyetine sağduyulu yaklaşımlarından dolayı teşekkür etmek isterim.” Dedi

Mahkeme heyetinin vermiş olduğu kararın, kamuoyunda yaratılmak istenen bilgi kirliliği ve ithamların bertaraf edilmesi alanında da cesaret verici olduğunu söyleyen Takva, başkanlık adayı oldukları VATSO seçimlerinin ertelenmesinin de kendileri için bir şans olduğunu, aksi durumda normal süresi yani Mart ayı içinde yapılması durumunda, mahkeme süreci ile çakışacağından dolayı insanların sağlıklı tercih yapmalarında sıkıntılar doğuracağını da söyledi.

 

Takva sözlerini noktalarken, EDH hareketinin, şefaf, aleni ve alnı açık bir şekilde,tüm kirliliklerden,tüm ithamlardan uzak,seçim maratonun da yarışa devam edeceğini söyleyerek “halkımızın bizlere gösterdiği teveccüh ve destekle yolumuza devam edeceğiz.bizleri çeşitli spekülasyonlarla yıpratmaya çalışan kişi ya da kişiler bu tür hesaplarında başarıya ulaşamayacaklardır.Kamuoyu nezdinde vicdanı rahat,alnı açık bir duruşla yolumuza devam ediyoruz.bu süreçte bizlerin haklılığına ve suçsuzluğuna inanarak yanımızda yer alan ve desteklerini sunan tüm iş camiasına ve tacir arkadaşlarımıza şükran ve minnetlerimizi sunarız.Van kamuoyuna sabırlı davranışlarından dolayı teşekkürü borç biliriz.”

*Baskalenews

Editör: Wan Haber