DİHA’nın haberine göre, Van’ın Erciş ilçesinde 23 Ekim 2011 yılında meydana gelen yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği depremin ardından depremzedelerin 5 yıl süren hukuk mücadeleleri sonuçlanmaya başladı.

Avukat Musa Kaya’nın, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), dönemin Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hakkında Van İdare Mahkemesi’ne açtığı dava sonucunda depremde yaşanan kayıplarla ilgili sorumluluğu bulunan adı geçen kişi ve kurumlar 150 bin lira tazminata mahkum edildi. Konuya ilişkin bilgi veren Av. Murat Kaya, mağdur diğer depremzedeler için de aynı kararın verilmesini beklediklerini söyledi.

AFAD ve bakanlık kusurlu

Van İdare Mahkemesi’nin verdiği kararda dönemin AKP’li Erciş Belediyesi’nin imarda ve ruhsatta usulsüzlük yaptığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AFAD’ın ise yanlış yapılanma nedeniyle sorumluluklarının olduğunu belirten Kaya, “AFAD, belediye ve Çevre Şehircilik Bakanlığı bölgenin deprem bölgesi olduğunu bilmesine rağmen binalarda ve zeminlerde daha sağlam ve sağlıklı çalışmalar yapabilirdi. Bunun yapılmaması belirtilen kurumların yaşanan zarar ve ölümlerden kusurlu olduğunu açığa çıkarmıştır. Bu nedenden dolayı Van İdare Mahkemesi’ne açtığımız davalarda müvekkillerimiz haklı bulunmuş belirttiğimiz kurumlar tazminat ödemeye mahkûm edilmiştir” dedi.

‘Bu ilk bir karardır’

İdare Mahkemesi’nin bu kararının Marmara depremi dışında bir ilk olduğunu ifade eden Kaya, kararın deprem sırasında yaşanan mağduriyetlere ilişkin emsal niteliğinde olduğunu söyleyerek, ” Bu verilen karar hukuk açısından önemli bir karardır. Bizler bu kararların devamını bekliyoruz. Depremde insanlar can ve mal kayıpları olmak üzere ciddi zararlar yaşadılar. En azından yaşanan zararlar ve mağduriyetlerin cezası sorumlu taraflara ödetilirse bir daha yeni acılar yaşanmayabilir. Sorumlular ödedikleri cezayı dikkate alarak görevlerini daha iyi şekilde yerine getirir” ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber