Sosyal medya hesaplarında siyasi paylaşımlar yaptığı gerekçesiyle Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Fatih Müftülüğü’ndeki görevine son verilen İnanç İlke-Sen Genel Başkanı Özhan Uçan’ın açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Oyçokluğu ile alınan kararda dava konusu işlemde hukuka aykırılığın açık olduğunun ve Özhan Uçan’ın işine son verilmiş olmasının telâfisi güç ve imkânsız zararlarının bulunduğunun altı çizilerek, “Kamu görevlisi olmakla birlikte ülkenin bir ferdi ve sosyal bir varlık olan davacının, görev mahalli dışında ve görevinden bağımsız olarak, ülke gündemini meşgul eden konularda görüş belirtmesinin, sosyal bir ağda paylaşımlarda bulunmasının, mesleğinin icrasına yansıtmadığı müddetçe, önünde hukuki bir engel de bulunmadığından, davacının sosyal medya paylaşımlarına yansıyan eleştirilerinin herhangi bir parti yararına veya zararına fiili faaliyet kapsamında değerlendirilemeyeceği, davalı idare tarafından görevine son verilmesine dayanak alınmakla birlikte davacı tarafından sosyal paylaşım sitesinde yer verdiği yazı resim videoların kendi eseri olmadığı bir siteden alınıp sayfasına eklendiği söz konusu hususların demokratik bir toplumun olmazsa olmazları olan çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğin temeli niteliğindeki ifade hürriyeti ile düşünce ve kanaat hürriyeti kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Özhan Uçan’ın avukatı Mehmet Ali Başaran, kararı şu ifadelerle değerlendirdi:
 “Hukuka en bağlı kurumların başında gelmesi gereken Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hukuk tanımaz, hoyratça bir tavrıydı Özhan Uçan'ın işine son verilmesi. Hukuki değil tam olarak siyasi idi. Mahkeme, Diyanet'e "hayır" dedi ve "hakkı ve hukuku" hatırlattı.

Diyanet'in Hak ve Hukukla ilgili söylemlerini eylemleri ile süslediği güzel günlere ulaşma duası ile” 

KAYNAK: islamianaliz.com

Editör: Wan Haber