Van Depreminin hemen ardından yapımına başlanan ve depremde evleri yıkılmış vatandaşa fahiş fiyatlarla satılan TOKİ konutlarında sorunlar bitmek bilmiyor. Başbakanlık Toplu Konut (TOKİ tarafından 2011’de meydana gelen 7.2 ve 5.6 şiddetindeki depremlerin ardından alelacele yaptırılarak 80-90 bin TL gibi yüksek fiyatlarla deprem mağduru Vanlılara satılan TOKİ konutlarında elektrik, altyapı, ulaşım ve su gibi temel insani hizmetlerde büyük sıkıntılar yaşanıyor. 

Necdet Tam - Ercan Sezek - Merkür Haber

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından 2011 yılında, Erciş, Edremit, Bostaniçi ve Kevenli’de yaptırılan konutlarda yaşanan sorunlar depremzedeleri çileden çıkardı. Bostaniçi ve Kevenli TOKİ’de yaşanan Elektrik, su, akaryakıt ücretleri, ortak gider, gibi maliyetlerin altından kalkamayan depremzede Vanlılar, çareyi ya kura ile aldıkları TOKİ’leri ya satarak ya da kiracı arayışına girerek bulmaya çalışıyor.

Van’ın Bostaniçi Beldesinde 2011 yılında TOKİ tarafından yaptırılan bin 88 adet üç artı bir konutlar 20 yıllığına Vanlılara satılarak ev sahibi olmaları sağlandı. Ancak fahiş fiyatlarla satılan konutların taksitleri altından kalkamayan birçok depremzede daha sonra noter huzurunda anlaşmalı olarak evi üçüncü kişiye satma yoluna gitti. Evini satamayanlar ise kiracı arayışına girerek yüksek fiyatların altından kalkmaya çalıştı.

MAĞDUR MAĞDURİYETİ FIRSATA ÇEVİRDİ!

Yüksekova’da uygulanan sokağa çıkma yasağı ile birlikte yüzde 100 oranında kira artışına giden Depremzede daire sahipleri 250 ile 300 arasında değişen kira fiyatlarını 500 ile 700 TL’ye çıkararak yaşanan zorunlu göç mağduriyetini fırsata çevirmeye çalıştı. 250 TL kira ile Bostaniçi TOKİ’de yıllardır oturan kiracılar, ev sahipleri tarafından uyarılarak ya evden çıkmaları istenerek yeni kiracı arayışına girildi. Aidat olarak 65 TL kapıcıya 175 TL’nin ise akaryakıta ödenen bu konutlarda yılın 10 ayı taksitler ödenirken 2 ay depremzedelerden aidat alınmıyor. Aylık 335 TL taksitin ödendiği konutlarda şuana kadar 100’e yakın depremzede icralık oldu.

Gazetemize konuşan Celat Belek adlı vatandaş, 4 yıldır Bostaniçi TOKİ’de ikamet ettiğini ve aylık 335 TL aidat ödediğini belirtti. Üç artı bir konutlar için 380 TL para dediğini sözlerine ekleyen Konut sahibi Celat Belek, Bu taksiti 10 ay ödeyip iki ay ara verdikleri ve göçten önce 250 lira ödediklerini göçten sonra 350 ila 400 arasında kira ödemeye başladıklarını söyledi.

Kevenli TOKİ’de ikamet eden bir başka vatandaş Cemal Aslan ise, 5 ay önce kiracı olarak TOKİ’ye yerleştiğini ilk dönemlerde 250 TL kira ödediğini ancak, Yüksekova’da Sokağa çıkma yasağının uygulanması ile birlikte daire sahiplerinin kira artışına giderek bu fiyatları 500 ila 600 TL’ye çıkardığını belirtti.

KEVENLİ TOKİ’DE ÇARESİZLİK HAKİM!

Van Depreminin hemen ardından fahiş fiyatlarla depremzedelere satılan bir başka konut adresi ise Van’ın Kevenli Köyüne yaptırılan Kevenli TOKİ. 1+1’den 830, 2+1’den 368, ve 480 adet 3+1 konuttun yapıldığı Kevenli TOKİ’de engelli ve dullara verilen 1+1 Tokilerde yaşanan sorunlar yapımından bu yana çözüm bekliyor. Depremden bu yana en çok sorunun yaşandığı Kevenli konutlarda başlıca sorunlar arasında altyapı, elektrik ve su geliyor. Konutların bina giderleri karşılığında 155, kapıcıya 65 ve ortak giderler için 90 TL’nin depremzedelerden alındığı Kevenli TOKİ’de bir artı birde ikamet dul ve engellilerin elektrikleri fatura ödeyemediklerinden dolayı aylarca kesik kalıyor. Su sorununun yoğunlukta yaşandığı konutlarda birçok sorun yine konut sakinleri tarafından ekonomik imkânsızlıklara rağmen halledilirken konut sakinlerinden alınan ücretleri nereye gittiği bilinmiyor.

Konutlardan uzak bir mesafede açılan kuyulardan su ihtiyaçlarını karşılayan depremzedeler kendi imkanları ile aldıkları borularla kuyulardan tedarik ettikleri suyun tesisatını çekti. Su aboneliklerinin bulunmadığı Kevenli toki’de depremzedelerin en büyük korkusu toplu bir fatura ile karşı karşıya kalmak. Sokak lambalarının yanmadığı ve fuhuş olaylarının yaşandığı konutlarda yetkililerden sorunların giderilmesi için talep edilen yardım çağrıları da yanıtsız kaldı.

KOCANDAN BOŞAN YARDIMI AL

1+1’lerde ikamet eden engelli Cemile Sobak üç ayda bir engelli maaşı aldığını ve aylık 450 TL kira ödediğini ifade ederek, aldığı maaşın geri kalanını da elektrik ve suya ödediğini belirtti. Engelli olduğunu ve suyun olmadığından dolayı evlerini kullanamadıklarını sözlerine ekleyen Engelli Cemile Sobak sözlerini şöyle sürdürdü; “Engeliyim ayağım sakat, oğlum sakat bir oğlumda cezaevinde bizde çalışan kimse yok üç ayda bir engeli maaşımı alıyorum aldığım parayı üç ay için 450 TL kiraya veriyoruz geri kalanı elektrik su ya ancak yetiyor kendimiz için bir harcamamız olmuyor para yetmiyor sakat ayağımla su çekip kişisel temizliğiz yapıyoruz banyo tuvaletleri kokudan dolayı kullanamıyoruz doğru düzgün Elektrik faturalarımız ödeyemediğimiz için elektrik kesintileri oluyor bir ara üç ay buyunca elektrikler kesildi açılmadı ödedik açıldı sonra tekrar ödeyemedik ve şimdide bir aydır elektriklerimiz yok” dedi.
Sobak; “Anadolu çadırlarında yaşıyorduk çadırım yandı sonra konteyner verildi. Oradan da gelip bizi çıkardılar bizi buraya atılar ve arkalarını bize döndüler. Sosyal ve yardımlaşma ve dayanışma vakfından yardım isteğinde bulunduk. Kocandan boşanırsan yardım alırsın” ifadelerini kullandı

KURAN KURSU YAKILDI

TOKİ’de bulunan kimliği belirsiz kişi veya kişilerce yakılarak kullanılamaz hale getirilen TOKİ kuran kursu içinde çok dini kitap ve malzemenin yağmalanmasından sonra metruklaşarak madde bağımlılarının uğrak adresi oldu.

Editör: Wan Haber