Türkiye'nin ihracatta yıldız sektörlerinden madencilik sektörü, 2012 yılını yüzde 12'lik ihracat artışıyla 4 milyar 181 milyon dolarlık ihracat rakamıyla geride bıraktı.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, dünyanın bu kadar ağır bir kriz altında ezildiği bu dönemde mermer ve madencilik sektörünün üretim ve ihracatını başarıyla sürdürmesinde Çin'e yapılan ihracatın büyük önem arz ettiğini söyledi. Erdinç, "Allah, Çin'e zeval vermesin" dedi.
Avrupa'daki ekonomik krizin önümüzde 5-10 yıllık dönemde devam edeceği öngörüsünde bulunan Erdinç o nedenle, 2013 yılında Çin, Hindistan, Güney Asya, Güney Amerika, Arap Emirlikleri'ne yoğunlaşacaklarını kaydetti.
Ege Maden İhracatçıları Birliği'nin, Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Salonu'nda düzenlediği, "İş Hukuku ve İş Güvencesi" konulu toplantıda konuşan Erdinç, Çin'i bir ülke olarak değil bir kıta olarak görmek gerektiğini ifade etti. Erdinç, "2012 yılı birçok sektör için iyi geçmedi ancak Madencilik sektörü için iyiydi, 2013 yılı daha da iyi olacak. Ben 20 gün önce Çin'deydim, Çin'de yeni gelen hükümet yatırımlara önem veriyor. Çin'e ihracatımız artarak devam edecek. Çin'in yanında, Hindistan bizim için önemli ve gelişecek bir pazar konumunda. Hindistan'a yapılan 600 bin ton ihracat çok az bu ihracatı 20 tane ocağımız yapabilecek noktada. Hindistan'a olan ihracatımızı arttırmalıyız. Ayrıca Afrika, Güney Amerika, Arap Emirlikleri, Rusya, Orta ve Doğu Asya hedef pazarlarımız olacak" şeklinde konuştu.
Madencilik Sektörü'nün yaşadığı sorunlara da değinen Erdinç, mevzuat sorunlarının had safhaya ulaştığını, 2012 yılı Haziran ayından bu yana ruhsat sorunu yaşadıklarını, hükümetten güzel ve kesin çözümler üretmesini beklediklerini ifade etti.
Mermer ve maden sektörünün en büyük ikinci sıkıntısının işçi bulamayışı olduğunu vurgulayan Erdinç, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın konuyla yakından ilgilenmesine rağmen yurtdışından mevsimlik işçi getirme konusunda bir aşama kaydedemediklerini söyledi. Mermercilik Sektörü'nde fabrikaların işçi sorunu nedeniyle yüzde 50 kapasite ile çalışmak zorunda kaldığına işaret eden Erdinç, "Türkiye, 1960'ların Almanya'sı konumuna düşmüştür. Tek çözüm Mart-Kasım aylarında yurtdışından sezonluk misafir işçi getirmektir. Bu sorunun süratle çözülmesi gerekir" dedi.
"SANAYİCİLERİN BEKLEMEYE TAHAMMÜLÜ YOK"
Madencilik Sektörü'nün mevzuat sıkıntısı yaşamasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise, "Sanayicilerin beklemeye tahammülü yok. Bizim rakiplerimiz artık gelişmekte olan Çin, Brezilya, Kore gibi ülkeler. Rakibimiz Avrupa Birliği ülkeleri olmadığı için bize örnek olması gereken ülkelerde gelişmekte olan ülkelerdir. Şu anda dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin, 2020 yılında dünyanın en büyük ekonomisi olacak. Çin'in değerini tüm sektörlerimizin bilmesi ve o pazara yoğunlaşması gerekir" diye konuştu.
Türkiye'nin en fazla ihraç ettiği ilk 5 ürünün, Hindistan'ın en fazla ithal ettiği ilk 5 ürünle bire bir aynı olduğunu anlatan Yorgancılar, sanayicilere Hindistan'ı hedef pazar olarak gösterdi. Türkiye'de en büyük sıkıntının vasıflı işgücü olduğunu ifade eden EBSO Başkanı Yorgancılar, TOBB'un İzmir'e bir Meslek Lisesi kazandıracağı müjdesini de verdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETÜ) arasında imzalanan protokol kapsamında Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri'10 Projesi'nin hayata geçtiğini bu proje kapsamında istihdam edilen personelin devletin sosyal güvenlik primlerini üstlendiğini vurgulayan Yorgancılar, sanayicilere yeni istihdamlarını bu proje kapsamında yapmaya davet etti.
MARBLE FUARI 2014 YILINDA YENİ FUAR ALANINDA YAPILACAK
Dünya'nın en büyük ikinci fuarı konumundaki İzmir Marble Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın Kültürpark'a sığmadığını, yıllardır doğaltaş sektörünün büyük sıkıntılar yaşadığını anlatan EBSO Başkanı Yorgancılar, "Bir malı istediğiniz kadar yapın, bunu tanıtamadıktan sonra hiçbir değeri yok. Tanıtmak çok büyük sıkıntı. İZFAŞ'ta maalesef yer yok. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız, yeni fuar alanının ihalesinin tamamlandığını belirtti. 2014 yılı Marble Fuarı'nın yeni fuar alanında gerçekleşeceğini ifade etti. Bu hepimizin ortak arzusu" diyerek sözlerine son verdi.
Yargıtay 21. Dairesi Onursal Başkanı Necdet Olcay, 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren, "İş Güvenliği ve İş Hukuku Kanunu" hakkında Ege Maden İhracatçıları Birliği üyelerine bilgi verdi.
(MB-İK)

30.01.2013 17:18:20 TSI

Editör: Wan Haber