Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) yeraltında çalışan madencileri artık çiple izliyor. Henüz iki kurumda uygulamaya konulan çipler yeni dönemle beraber TTK havzasında bulunan tüm yeraltı maden ocaklarında kullanıma geçecek.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan CNNTürk’e yaptığı açıklamada yeraltında çalışan işçilerin nerede olduğunu tespit etmek için madencileri çiple izlemeye karar verdiklerini söyledi.

Madencilerin bellerindeki lambalara takılı olan çipler sayesinde, yeraltında nerede çalıştıkları bilgisayar üzerinden takip edilebilecek. Çipler sayesinde, madencinin lambayı hangi saatte aldığı, hangi madende çalıştığı, madenden çıkış yapıp yapmadığı izlenebilecek. Olası kaza durumunda da madencinin hangi koordinatlarda bulunduğu bu çipler sayesinde tespit edilebilecek.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 17 Mayıs 2010'da grizu patlaması meydana gelmiş, 30 işçi ölmüştü. 28 madencinin cesedine ulaşılırken iki işçinin bedenine ancak sekiz ay sonra ulaşılabilmişti. Çipli lambaların bu gibi durumlarda arama-kurtarma çalışmalarını hızlandırması bekleniyor.bianet

Editör: Wan Haber