AFAD KURTARMA EKİBİ VE EKİPMANININ BULUNDUĞU UÇAK HAVALANDI
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Zonguldak'tan 15 kişilik arama kurtarma ekibinin ve 300 kilogram ekipmanın bölgeye getirilmesi için Genelkurmay Başkanlığından temin edilen uçağın Etimesgut Askeri Havaalanı'ndan havalandığını bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, Soma'da özel bir firmaya ait kömür madeninde yaşanan yangın sonrası mahsur kalan işçilerin kurtarılması çalışmalarını yerinden takip etmek amacıyla AFAD Başkanı Fuat Oktay'ın ilk uçakla olay yerine hareket ettiği ifade edildi.

Maden kazası sonrası mahsur kalan işçilerin kurtarılması çalışmaları kapsamında Başbakanlık AFAD Koordinasyonu’nda İzmir'den 1 ambulans helikopter, İzmir İl AFAD Afet ve Acil Durum Birlik Müdürlüğü, Manisa İl AFAD ile Balıkesir İl AFAD Müdürlüklerine bağlı ekiplerin 4 araç ve 22 personelle olay yerine sevk edildiğine işaret edilen açıklamada, İzmir İl AFAD Müdürlüğünce bölgeye 1 lojistik çadır ve kurulum için ekip gönderileceği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Zonguldak'tan 15 kişilik arama kurtarma ekibinin ve 300 kilogram ekipmanın bölgeye getirilmesi için yine Başbakanlık AFAD koordinasyonuyla Genelkurmay Başkanlığından temin edilen uçak saat 20.00 itibariyle Ankara Etimesgut Askeri Havaalanı'ndan önce Çaycuma sonrasında da Balıkesir'e gitmek üzere havalanmıştır. Arama kurtarma ekip ve ekipmanlarının Balıkesir'den bölgeye helikopterle sevk edilmesi planlanmaktadır. Gelişmeler Başbakanlık AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir."

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN, SOMA'DAKİ GELİŞMELERİ YAKİNEN TAKİP ETTİĞİ BİLDİRİLDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Soma'daki maden faciasıyla ilgili gelişmeleri ve kurtarma çalışmalarını yakinen takip ettiği açıklandı.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, Ankara'da Resmi Konut'ta bilgi aldığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı Soma'ya göndermesinin ardından, gelişmeler ve yürütülen çalışmalar hakkında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, AFAD Başkanı Fuat Oktay başka olmak üzere yetkililerden bilgi aldı.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN SOMA’YA YARDIM EKİBİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, Soma’da meydana gelen maden ocağı kazasına 55 personel ve 17 araçtan oluşan kurtarma birliği gönderdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden ocağı kazasının ardından bölgeye ekip gönderilmesi için İstanbul İtfaiyesine talimat verdi. Başkan Topbaş’ın talimatıyla arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere 55 personel 17 araç ve çok sayıda ekipman bölgeye gönderildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden bölgeye gönderilen araç-gereçler ise şöyle: 1 adet Hızır Güç (Afet müdahale aracı), 2 adet Duman Savar (Duman tahliyesi ve temiz hava aracı), 2 adet İtfaiye Aracı (Muhtelif ihtiyaçlar için), 2 adet Köpük aracı, 1 adet K-9 aracı, 2 arama kurtarma köpeği, 2 adet Mobil Büfe, 2 adet Aydınlatma kulesi, 6 adet Seyyar aydınlatma, 1 adet Su ikmal aracı, 5 adet jeneratör, 50 adet temiz hava tüpü 3 adet kamyonet, 3 adet termal kamera."

AK PARTİ'Lİ ÖZDAĞ: “DEVLETİMİZ TÜM İMKANLARIYLA SOMA’DA”

AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden yangıyla ilgili, “Ocakta mahsur kalan işçi kardeşlerimizin sayısıyla ilgili verilecek rakamlar yanıltıcı olur. Devletimiz tüm imkanlarıyla oradadır” dedi.

Soma’da özel bir şirkete ait kömür ocağında meydana gelen üzücü hadiseden sonra “Devletimiz tüm imkanları ile seferber olmuş durumdadır” diyen AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, “Manisa Milletvekilleri olarak durum hakkında dakika dakika gelişmelerle ilgili takibatımızı ve müdahalemizi sürdürüyoruz. Vardiya değişim zamanı olduğu için mahsur kalan işçiler ile ilgili tam sayı bilinemiyor. Patlamadan dolayı, yangın ve göçük oluşmuş. Yangından dolayı işçi kardeşlerimizde zehirlenme vakası yaşanmış ama şu an içeriye zehirlenmeyi önleme amacıyla temiz hava veriliyor. Yangının söndürülmesine çalışıyoruz. Tahminim 1-2 saat içinde yangını söndürmüş olacağız. Yangını söndürebilirsek madende mahsur kalan işçilerimize ulaşabileceğiz. Şu an itibariyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Soma’ya ulaşmak üzere. Soma Kaymakamımız ise bizzat olay yerinde kurtarma çalışmalarına müdahil olmuş durumda. Öncelikli hedefimiz İşçi kardeşlerimize ulaşılarak sağ salim kurtulmaları. Ocakta mahsur kalan işçi kardeşlerimizin sayısıyla ilgili verilecek rakamlar yanıltıcı olur. Devletimiz tüm imkanlarıyla oradadır. Çıkan yangın ve göçükle ilgili İzmir Teftiş Grup Başkanlığından 3 iş müfettiş inceleme yapmak üzere görevlendirilmiş durumda. Trafo nasıl patladı, uzmanlar gelecek tespitlerini yapacak. Müfettişlerin tutanağından sonra ortaya çıkacak. Bugün bir trafo patladı. Tam vardiya dönüşündeyken, henüz net rakamı tespit edemedik. Ne kadar ölü var şu an bunu söylemek yanıltıcı olur. Yaralı olanlar hastaneye götürülüyor. Ölen işçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, yakınlarına başsağlığı diliyorum” şeklinde konuştu.

MANİSA'DA SEFERBERLİK

Manisa’nın Soma ilçesindeki özel bir maden ocağında çıkan elektrik trafosu yangını sonucu madende mahsur kalan işçiler için seferberlik başlatıldı.

Merkez ve ilçelerde izinli olan sağlık personeli görev başına çağrılırken, tüm hastanelerde yaşanabilecek yoğunluk için önlemler alındı.
Öte yandan Manisa Valiliği’nden henüz resmi bir açıklama yapılmazken, kurulan kriz masası tarafından tüm imkanların seferber edildiği öğrenildi.

AK PARTİ’Lİ YURTTAŞ: “16 İŞÇİ YARALI 4 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ”

AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Manisa’nın Soma ilçesinde madende meydana gelen yangında 16 işçinin yaralandığını, 4 işçinin de hayatını kaybettiğini belirtti.

AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, bir televizyon kanalına telefonla katılarak, madende meydana gelen yangınla ilgili bilgi verdi. Yurttaş, maden yangınında biri ağır 16 işçinin yaralandığını, 4 işçinin ise hayatını kaybettiği kaydetti.

HASTANEYE KALDIRILAN 4 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ Soma’daki özel bir sektöre ait maden ocağında vardiya değişimi sırasında elektrik trafosunun patlaması sonucu meydana gelen yangında dumandan etkilenerek hastaneye kaldırılan 7 işçiden 4’ünün hayatını kaybettiğini, 3 işçinin ise tedavilerinin sürdüğünü belirtti.

Trafo patlaması sonucu meydana gelen yangında dumandan etkilenerek hastaneye kaldırılan 7 işçiden 4’ü hayatını kaybetti. AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ yaptığı açıklamada, “Elektrik trafosunun patlaması sonucu özel sektöre ait bir maden işletmesinde yangın çıktı. Çıkan yangında 7 işçimiz hastaneye kaldırıldı. Burada 4 işçi hayatını kaybetti. 3 işçimizin tedavilerine devam ediliyor. Elektrik trafosundaki patlama tam vardiya zamanına denk geldiği için madende çok sayıda işçi bulunuyordu. Yaklaşık 300 işçinin madende mahsur kaldığı bilgisini aldık. Sayı konusunda bir netlik yok. Madende kalan işçilerimize temiz hava verilmeye başlandı. Yangının söndürülmesine çalışıyoruz. Tahminim 1-2 saat içinde yangını söndürmüş olacağız. Yangını söndürebilirsek madende mahsur kalan işçilerimize ulaşabileceğiz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Manisa’daki maden faciasıyla ilgili, “Şu anda tahliye havası temiz hava verme kısmına çevrildi. Yer altına temiz hava veriliyor. Önceliğimiz işçi kardeşlerimize ulaşmamız. Rakamlarla ilgili yanıltırız tam bilgi veremiyoruz” dedi.

İÇİŞLERİ BAKANI ALA: “100’DEN FAZLA İŞÇİ GÖÇÜK ALTINDA”

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Manisa’daki maden kazasıyla ilgili, “100’den fazla işçimizin göçük altında. Umarım çalışmalarımız sonuç verir ve arzu ettiğimiz sonuca ulaşırız” dedi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, İstanbul’da katıldığı bir toplantıda Manisa'nın Soma ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen göçük olayına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Ala, “Manisa Soma maden ocağında göçük meydana geldi. 100’den fazla işçimizin göçük altında. Umarım çalışmalarımız kısa sürede sonuç verir ve arzu ettiğimiz sonuca ulaşırız” dedi.

CHP SOMA’YA HEYET GÖNDERDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), özel sektöre ait kömür ocağında çıkan trafo patlaması sonucu bir işçinin hayatını kaybetmesi, çok sayıda işçinin de ocakta mahsur kalması üzerine Soma'ya heyet gönderdi.

Manisa Milletvekilleri Hasan Ören, Sakine Öz, Özgür Özel, İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Mustafa Moroğlu, ve Alaatin Yüksel'den oluşan heyet, patlamanın meydana geldiği ocakta incelemeler yapacak.

TÜRK KIZILAY’I BÖLGEYE GİDİYOR

Türk Kızılayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Manisa’nın Soma ilçesinde özel bir kuruluşa ait olan maden ocağında meydana gelen trafo patlamasının hemen ardından harekete geçen Türk Kızılayı, bölgeye bir öncü araç ve 5 kişilik uzman personel gönderdi. Kan ihtiyaçları içinde Kızılay Bölge Kan Merkezi alarma geçirildi” denildi.

Patlamaya bağlı olarak işçilerin yaralandığı ve mahsur kaldığı bilgisini alan Türk Kızılayı Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi’nin alarm durumuna geçtiğinin bildirildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

“Türk Kızılayı Manisa Şubesi yetkilileri de yerel yöneticilerle görüşerek ihtiyaç tespiti yaptı. Kızılay’a bağlı bir öncü araç ve 5 uzman ekip, olayın hemen sonrasında bölgeye hareket etti. Yaralı işçilerin tedavileri için gerekli olabilecek kanın tedariği konusunda ise Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi hazırlıklarını tamamladı. Çalışmalar Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi, Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi ve Türk Kızılayı şubeleri tarafından takip ediliyor.”

Edinilen bilgiye göre, Soma Eynez mevkisindeki bir kömür madeninde elektrik trafosunun patlaması sonucu yangın çıktı. İşçiler ve itfaiye ekibinin müdahalesiyle kontrol altına alınan yangın sırasında bazı işçiler dumandan etkilendi. İlk belirleme göre 4 işçi ambulanslarla Soma Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. 200-300 işçinin yerin 2 kilometre altındaki ocakta mahsur kaldığı bildirildi. Soma Kaymakamı Bahattin Aşçı, patlamanın ardından 20 işçinin kurtarıldığını, 1 işçinin hayatını kaybettiğini söyledi.

haberin-fotograflari-icin-tiklayin.JPG

1-050.jpg

2-043.jpg

3-055.jpg

4-051.jpg

5-039.jpg

6-024.jpg

7-015.jpg

8-013.jpg

Editör: Wan Haber