Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Balıkesir Şube Başkanı Musa Engin, işyerlerinde gerekli denetimlerin yapılmamasının sonuçlarının iş cinayetlerine kadar varan çok ağır bedel getirdiğini söyledi.
Maden-İş Balıkesir Şube Başkanı Musa Engin, Çanakkale'nin Çan ilçesinde 29 Ocak'ta Çan'ın Kumarlar köyünde meydana gelen maden kazası ile ilgili bir açıklama yaptı. Musa Engin, "Ülkemizde maden ocaklarında yaşanan ve kaza olarak nitelendiremeyeceğimiz iş cinayetlerine ne yazık ki Çan ilçemize bağlı Kumarlar Köyünde bir yenisi eklenmiştir. Kozlu'da 8 maden emekçisinin taşeron ocağındaki iş cinayetinde hayatının yitirmesinin acısı yüreğimizdeyken, Kumarlar Köyündeki kurşun madeni ocağında meydana gelen göçükte bir maden emekçisi arkadaşımız hayatını yitirmiştir" dedi.
Türkiye'nin, maden ocaklarında ölümlü iş kazalarında Çin'in ve Kuzey Kore'nin bile önünde yer alarak dünya birincisi olduğunu söyleyen Engin, şunları söyledi:
"Denetimden uzak, sendikal örgütlülüğün olmadığı, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin neredeyse asgarisinin bile hayata geçirilmediği maden ocaklarında peş peşe iş kazaları meydana gelmektedir. İş kazalarının iş sağlığı ve güvenliği önlemleri yerine eksiksiz yerine getirildiği zaman yüzde 98 oranında önlenebileceği araştırmalarla ortaya konulmuştur. Göçüğün meydana geldiği kurşun madeni işletmesinde yağışın göçüğe neden olması, gerekli önlemlerin alınmadığını net biçimde ortaya koymaktadır. İş sağlığı ve güvenliğinde işveren olası riskleri önceden görmelidir, risk değerlendirmesi yapmalı buna göre önlemlerini almalıdır. Bu ocakta yağışa karşı direnç, koruma önlemi bile alınamadığı görülmektedir. Bu nedenle, bu ocaktaki kazanın da göz göre göre gelen bir kaza olduğu, açıkçası bir iş cinayeti olduğu görülmektedir."
Sendika başkanı Engin, maden ocaklarında benzeri olayların önüne geçmek için etkili bir denetim gerektiğini vurguladı. Musa Engin, "Sendika, en etkili denetim aracıdır. Sendika, sürekli ve yerinde denetim demektir. İş kazalarının meydana geldiği ocaklar, sendikal örgütlülüğün olmadığı, çoğunlukla da taşeronun işlettiği ocaklardır. Biz sendika olarak bütün ocakları sendikal örgütlülüğümüz altına almak çabası içindeyiz. Bölgemizdeki maden ocaklarında çalışan bütün maden işçilerini de, sadece emeklerinin karşılığı olan ücreti almak için değil, toplu iş cinayetlerine kurban gitmemek, vardiya bitimi evine sağ salim dönmesini sağlayacak çalışma koşullarına kavuşmak için sendikamıza üye olmaya çağırıyoruz" diye konuştu.
(GŞ-GD-YU)

31.01.2013 14:22:28 TSI

Editör: Wan Haber