Zonguldak’ta 2013 yılında meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden 8 işçinin ilk duruşması olaylı bitti. Ocakta ölen Köksal Kadıoğlu’nun eşi, duruşma çıkışında Maden Şehitleri Derneği Başkanı Ayhan Gökgöz’e tepki gösterdi.

 


Zonguldak’ta 7 Ocak 2013 tarihinde bir madende 8 maden işçisinin metan gazı püskürmesi sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili davanın ilk duruşması bugün görüldü. Zonguldak Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya ölen madencilerin ile sanıklar Mustafa Ü., Ersin K., Nurettin Y., Yüksel K., Ahmet A., Uğur Ö., İlal K., Kazım E., Şafak D. ve Murat Ç. katıldı. Duruşma tanıklar ve sanıkların dinlenmesinin ardından 1 Nisan 2015 tarihine ertelendi.

 

DURUŞMA ÇIKIŞI ARBEDE


Maden ocağında hayatını kaybeden Köksal Kadıoğlu’nun eşi Remziye Kadıoğlu, duruşma çıkışında maden faciasından sağ kurtulup dernek kuran Ayhan Gökgöz’e saldırdı. Kadıoğlu, Gökgöz’e “Sen sahip çıkmayacaksın da kim sahip çıkacak? Niye bize kardeşlik yapmıyorsun? Ne yaptığını bilmiyorsun? Dernekmiş. O derneği boşaltacaksın” diye tepki gösterdi.


Madende hayatını kaybeden Ahmet Şeker’in annesi Havva Şeker ise, “Ben davada yoktum. Ama içeride herkes doğruyu söyleyeceğine yalan söylemiş. Bizim çocuklarımızla aynı sofrada ekmek yediler. Bizim tepki gösterdiğimiz nokta bu. 1 Nisan’da yine burada olacağız. Kanımın son damlasına kadar burada olacağım” dedi.

 

“ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURDUK”


Ankara Barosu Avukatı Murat Kemal Gündüz ise, “2 bilirkişi raporunda da TTK Yönetim Kurulu üyeleri suçlanmış. Kusurlu oldukları saptanmış ama maalesef Enerji Bakanlığı TTK Yönetim Kurulu üyelerinin yargılanmasına izin vermedi. Savcının istemine karşılık. TTK Yönetim Kurulu üyelerinin de adil olarak yargılanması için biz mağdur madenci aileleri adına birer tane Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptık. Anayasa Mahkeme anayasa ihlali görürse TTK Yönetim Kurulu üyelerini yargılanması sağlanacak. Ayrıca 22 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi. Takipsizlik kararında da birden fazla başvuru var. Takipsizlik kararının kaldırılmasına yönelik sonuç ile Anayasa Mahkemesi’nin kararı bekleniyor” diye konuştu.


Maden Şehitleri Derneği Başkanı Ayhan Gökgöz ise, “Verdiği ifadeler doğrultusunda ifadelerin aynen geçerli olacağını düşündük. Ama arkadaşlar ne hikmetse arkadaşlar ifadelerini farklılaştılar. Ben arkadaşlarımı anlayamıyorum halbuki o arkadaşlar da 4 saat ocakta mahsur kaldılar. Bekleyeceğiz göreceğiz” dedi.

Editör: Wan Haber