Bazı ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Kütahya'ya gelen Macaristan Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, Valisi Kenan Çiftçi'yi makamında ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Vali Kenan Çiftçi, "Daha önceden biz Büyükelçimizi Macaristan'da ziyaret ettik. Var olan ilişkilerimizi her alanda artırarak devam ettirme çaba ve gayreti içerisindeyiz. Ben tekrar Büyükelçimize tarihten beri var olan dostluğumuzun gelişmesi adına, tarihten beri var olan dostluğumuzun dahada ileri götürmesi adına Kütahya'mıza hoş geldiniz der bu uğurda çaba ve gayretlerinden ve kendi ülkesindeki hem üniversiteyi hem sanayicileri hemde turizmcileri teşviklerinden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
Büyükelçi Janos Hovari de, Kütahya'nın kendileri için çok önemli bir merkez olduğunu dile getirerek, "Benim için Kütahya çok şey demek. Bizim ilişkilerimiz çok eskilerden başladı ve Kütahya, Macarların oturduğu yer idi. 1850 ve 51'de Macaristan bağımsızlığının en önemli kişisi Lajos Kossuth ve onun maiyetinde 100'den fazla önemli siyasetçi ve generaller burada yaşadılar. Onlar Kütahya hakkında çok şey yazdılar ve Kütahya'da yeni bir anayasa yazdılar. Anayasa meselesi her ülkede çok önemli ve kendisi yeni çağdaş bir düşünce ile burada Kütahya'da yazdı. Sizlerde ev sahibi olarak onlara çok destek verdiniz. Bende Kütahya'ya üniversite öğrencisiyken gelmiştim. O zaman Kütahya bambaşka bir şehirdi, şimdi çok gelişmelerin olduğunu görüyorum. Kütahya'yı ziyaret etmek benim için büyük bir şeref" diye konuştu.
Kütahya ile Macaristan'ın kardeşlik ilişkilerinin çok uzun yıllara dayandığını ifade eden Macaristan Fahri Konsolosu işadamı İsmet Güral, "Bizim iki ülke olarak yapmamız gereken şey ekonomik konularımızı çözmek. Ben geçen hafta Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı için Macaristan'da idim orada da gündeme getirilen en önemli konu sosyal ve kültürel alanlardaki ilişkilerde çok yol aldık fakat ekonomik ilişkilerimiz yeterli değil. Her iki ülkede de 2.5 milyar civarında ticaret hacmi olan birçok firma var. Dolayısıyla hedefin yükseltilesi lazım. 2015 yılına kadar her iki ülke tarafından 5 milyar dolar hedefi konuldu inşallah bunları gerçekleştiririz. Bu ekonomik ilişkilerin canlandırılması için sadece Macaristan'ın değil, bilindiği gibi Başbakanımız Şubat ayında Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'ne ziyaretleri var. Benimde Slovakya'da ikinci başkanlık görevim var bu nedenle bende orada olacağım. Sayın Başbakanımızın oralara gitmesi tabiki ekonomik ilişkiyi biraz daha artıracaktır. Daha sonra'da Macar Başbakanı Türkiye'ye gelecek. İnşallah bu karşılıklı diyaloglar ekonomiye de yansır" ifadelerini kullandı.
(EFE-

30.01.2013 12:27:58 TSI

Editör: Wan Haber