Tokat'ta 85 yaşında maaş şoku yaşayan Burhan Yiğit'in hakkını arayabilmesi için Bakkallar Odası tarafından avukat tutuldu.
Tokat'ta lokantacılık yaparken 1998 yılında Bağ-Kur'dan emekli olan Burhan Yiğit'in 14 yıldır aldığı aylığı devam eden bir soruşturma neticesinde prim ödemelerinde usulsüzlük tespit edilerek kesilirken, faizi ile geriye dönük olarak 81 bin TL'ye yakın borç çıkarılmıştı. Yaşanan olayların ardından Burhan Yiğit'i makamında kabul eden Tokat Bakkallar Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı İhsan Tunç, odanın avukatı vasıtasıyla konuya el attıklarını söyledi. Tunç, bu sorun kendi dönemlerinde yaşanmamış olsa da görev addettiklerini belirterek, "Burhan amcamızın maaşının kesilmesi ve borçlandırılması acı bir durum. İnşallah odamızın avukatı marifeti ile bunun mücadelesini vereceğiz. SGK'da dosyanın tekrar incelenmesini talep ederek işe başlamışlardır. SGK müfettişler vasıtasıyla Burhan amcamızın dosyasını yeniden inceleterek maaşını geri bağlayacaklardır, borçlandırmayı ortadan kaldıracaklardır diye ümit ediyorum. İnşallah Burhan amcamızın düşmüş olduğu mağduriyeti hukuk ortamında hakkımızı arayarak bu çileden kurtarmak için mücadele edeceğiz" dedi.
Burhan Yiğit ise, maaşının 5 ay önce kesilmesi nedeniyle zor günler geçirdiğini belirterek, yetkililerden yardım istedi. Aşevinden aldığı yemekle geçinmeye çalıştığını ifade eden Yiğit, haberlerin ardından SGK'dan gelenlerin olduğunu, onlardan haber beklediğini kaydetti. Tunç'a ilgisinden dolayı teşekkür eden Yiğit, ilaçlarını komşularının yardımı ile aldığını belirterek, "Kimsenin parasını istemiyorum. Haberlerden sonra yetkililerden gelenler oldu. Mahkemeye vermişler beni, ne olacak bilemiyorum" diye konuştu.
Yürümekte güçlük çeken Yiğit, Tunç'un makam aracı ile evine kadar götürüldü. Tokat Bakkallar Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası'ndaki kayıtlarında 2012 yılı Ağustos ayında Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın talimatına istinaden SGK denetmenleri tarafından yapılan incelemede Burhan Yiğit'ın oda kayıtlarında prim ödemelerinde usulsüzlük tespit edilerek kayıtların geçersiz olduğu kanaatine varılmıştı. Bu nedenle 15 yıl prim ödeme şartını yerine getirmemiş sayılan Yiğit'in 14 yıldır aldığı maaşı kesilirken, geriye dönük olarak yaklaşık faizi ile birlikte 81 bin TL borç çıkartılmıştı.
(Nİ-SLH-CC-Y)

17.12.2012 13:52:34 TSI

Editör: Wan Haber