11 Milyona yakın emekliye, dul ve yetimlerine banka promosyonu için süreç devam ediyor. Çalışma Bakanlığı ile bankalar arasındaki görüşmeler sürerken; emekliler pazarlıkların bir an önce tamamlanmasını ve Kurban Bayramı'ndan önce ödemelerin başlamasını istiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, daha önce, emekli aylıklarına göre kademelendirme yaptıklarını açıklamıştı. Bu kademelere göre emekliye ödenecek promosyon tutarı farklılık gösterecek. Yüksek maaşı olan, daha fazla promosyon alacak. 

4 AYRI TUTAR

Bu kademelerin ise '500 liranın altında maaş alanlar', '500-bin lira arası maaş alanlar', 'bin-2 bin lira arası maaş alanlar' ve '2 bin lira üstü maaş alanlar' şeklinde oluştuğu belirtiliyor. Kademelerin her biri için başka promosyon tutarı belirlenecek.

Emekli, maaşına göre hangi kademeye giriyorsa, orası için belirlenen promosyonu alacak. Promosyonda yıllık tutarın 150 ile 300 lira arasında olması, 3 yıllık promosyonun toplu ödenmesi görüşü hakim.

Çalışma Bakanlığı ve bankalar bu şekilde anlaşırsa, 500 liranın altında maaşı olanlar 3 yıllık dönem için 450 lira, 2 bin lira ve üstünde maaşı olanlar da 900 lira ödeme alabilecek. Sürenin bitiminin ardından emekliye yine bir 3 yıllık promosyon daha ödenecek.

Promosyon tutarında emeklinin maaşını bankada tutma süresinin de etkili olacağı belirtiliyor. Parasının tamamını hemen çekmeyenin ödemede avantajlı olması üzerinde duruluyor.

Kaynak: Takvim

Editör: Wan Haber