Wan Haber Merkezi
Van’da faaliyet yürüten Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti (VGC), Van İnternet Medyası Derneği (VİMED), Van Radyocular Derneği (VANRAD DER) ve Anadolu Basın Birliği Van Şubesi (ABB) Lokman Hekim Van Hastanesi’ne ortak çağrı yaptı. 

Hastane yönetiminin Vanlı gazetecilere şık olmayan davranışlar sergilediğini ifade eden açıklamada; “İlimizde son zamanlarda özel hastaneler ile ilgili vatandaşlardan gelen şikâyetlerin gazetecilere aktarımı üzerine kısa bir süre önce sorunlar İl Sağlık Müdürlüğüne taşınmış, ardından müdürlük tarafından Özel Lokman Hekim Hastanesi yetkilileri ile gazetecilerin bir toplantıda buluşmasını sağlamıştı. Davet üzerine bir araya gelen hastane yönetimi tarafından gazetecilere şık olmayan davranışlar sergilenmiş, eleştirilere adeta kulak tıkanmış ve olay ev sahiplerinin salonu terk etmesine kadar varmıştı. Yaşanan bu olumsuzluğa rağmen gazeteciler olayın makul şartlarda çözülmesi için iyi niyetini sürdürmüş, Van’ın önemli STK’larından Van TSO’nun da devreye girmesiyle yaşanan bu krizin çözülmesi noktasında adımlar atılmıştır. Van’daki yatırımları her alanda sahiplenen ve bu noktada ciddi bir özveri gösteren gazeteciler bu konuda da bir yatırıma zarar verme niyetinde olmadığını bir kez daha göstermek için Van TSO’nun öncülüğünde Van TSO’da düzenlenen toplantıya katılmışlardır. Van’daki gazete cemiyet ve oluşumların katıldığı bir toplantıda karşılıklı sıkıntılar bir kez daha gündeme getirmiş hastane yönetimi bu konuda üzüntülerini dile getirip hatasını kabul etmiştir. Aynı toplantıda bir açıklama ile bu noktadaki durumu kamuoyu ile de paylaşma noktasında bir karar çıkmış ve hastane yönetimi bir açıklama yapacakları bunu da Van TSO ile istişare şeklinde kamuoyu ile paylaşacağını bildirmişti    “ ifadelerine yer verildi.

“LOKMAN HEKİM SÖZÜNE SADIK KALMADI”

4 derneğin ortak yaptığı açıklamada Lokman Hekim Van Hastanesi’nin sözüne sadık kalmadığını ifade edilerek, “Fakat geçen bu sürede hastane yönetimi yine sözüne sadık kalmayıp alelacele gazetecilere tekzip metinleri, düzeltmeler göndermiş bir nevi gazetecileri farklı bir yolla baskı altına almaya çalışmıştır. Özverisiz bir şekilde hazırlanan, kopyala yapıştır mantığı ile o günkü haberi yayınlama şekline bakmaksızın gazetecilere gönderilen metinden olayda ne kadar fevri ve iyi niyetten uzak olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Olayın çözülmesi için gazetecilerin ikinci kez adım attığı bir dönemde taahhüt edilen özür ve bilgilendirme açıklamasını yapmak yerine gazetecilere tekzip gönderen hastane yönetimi bu konudaki suçlamaları kanıtlar nitelikte davranışlar sergilemiştir. Bu noktada Van kamuoyu ve hastane yönetimi bilmelidir ki, gazetecilerin bu olaylar karşısındaki tutunduğu tavır ve davranışlar da tamamıyla Van hassasiyetinden kaynaklanmaktadır. 

Söz konusu haberlerde dile getirilen ücretlendirmeler ve diğer tüm sıkıntılar gazetecilerin değil Van halkının gazetecilere aktarılan sorunlarından kaynaklanmaktadır ve bu sorunları dile getirmek gazetecilerin en birinci vazifesidir. Sorunu dinlemek için davet edilen toplantıda gazetecileri kovarcasına konuşmak, ardından uzlaşmaya çalışırken bir taraftan da gazetecilere gözdağı vermek etikten ve bir sağlık camiasına yakışmayan tutumdan oldukça uzaktır. 

Üstelik hastane yönetimi yapılan ikinci istişare toplantısında ortak imza verilen basın metni üzerinde de yine değişiklikler yapıp olayı uzlaşma boyutundan uzaklaştırmak için de elinden geleni yapmıştır. Öyle görünüyor ki hastane yönetimi ‘Ben ne istersem öyle olur’ mantığı ile Van’da uzlaşıdan uzak, halktan bağımsız bir sağlık politikası gütmenin hesaplarını yapmaktadır. Sonuna kadar haklı olan sorunları dile getirmek üzere yapılan haberlerin hiç biri asılsız ve mesnetsiz değildir. Bu haberlerden dolayı tekzip ile tahakküm altına alınmaya çalışılan gazetecilerin de bundan sonraki süreçte tutumu aynı şekilde sert ve aynı politikanın devam ettirilmemesi yönünde olacaktır” denildi.

Açıklamada son olarak şu ifadeler kullanıldı; “Vanlı gazeteciler bu kentin refahı için mücadele vermekle birlikte hastane yönetiminin bu rahat ve vurdumduymaz tavırlarına karşı da ortak ve birlikte hareket etmeye devam edecektir. Uzlaşı kanallarını kapatan, gazetecileri farklı yollarla korkutma ve yıldırma politikası izleyen hastane yönetiminin bu tavrının devam etmesi yargıya da taşınacaktır.  Bir kez daha Lokman Hekim Van Hastanesi’nin gazeteciler üzerinde kurduğu baskıyı kabul etmeyeceğimizi belirtmek istiyoruz.  Tüm yaşananlara rağmen halen tepkilerin ve şikayetlerin gelmeye devam ettiği hastanenin söz konusu politikasını devam ettirdiğini de göz önüne aldığımızda Van sağlığında gelinen bu durumu kentin tüm idari kurumlarının görmesi gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Sağlıkta yaşanan bu sorunlar noktasında gerekeni yapma ve vatandaşın haklarını koruma noktasında biz bundan sonra mücadelemizi artırarak sürdüreceğimizi belirtirken, Van adına tüm kesimlerin bu yanlıştan dönülmesi anlamda mücadeleye ortak olmasını çağırıyoruz”

Van Radyocular Derneği             Anadolu Basın Birliği Van Şubesi
     (VANRAD DER)                                     (ABB)

Van İnternet Medyası Derneği     Vangölü Gazeteciler Cemiyeti
           (VİMED)                                              (VGC)

Editör: Wan Haber