Özel Lokman Hekim Van Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Mesut Pekmez, Hastane Müdürü Salih Gümüş, Dr. Ahmet Barış Dirim ve Kurum ve Halkla İlişkiler Sorumlusu İmren Taş, basına konu olan mers virüsü ile ilgili açıklamada bulundular. Başhekim Pekmez, olayın acil servisine dün akşam saatlerinde G.A. ve eşi S.A.'nın umreye gittikleri Suudi Arabistan’dan dönüşte öksürük, terleme ve boğaz kuruluğu rahatsızlığına yakalandıkları ve bir haftadır iyileşemediklerini şikayeti ile hastanelerine geldiklerini söyledi. Doktorların mers virüsü şüphesi ile önlem aldıklarını ifade eden Pekmez, şunları kaydetti:


"Hastane acil servis doktoru ve göğüs doktorumuz tarafından değerlendirildiğinde, Sağlık Bakanlığı’nın mers KOAH denilen, 2012 yılından beri bilinen bir hastalıkla ilgili bir rehberi vardır. Bu rehber doğrultusunda ‘özellikle Suudi Arabistan’dan, yani orada ilk çıktığı için, umreden hacdan gelen hastalarla ilgili bu bulgular olduğunda şüpheli bakın, şüpheli baktığınızda da tedbirinizi alın”. Biz hastane olarak bu konuda tedbirimizi aldık. Hasta geldikten sonra ateşi, kırgınlığı, öksürük olduğu için göğüs doktorumuz burada bu mers dediğimiz hastalık şüphesi olduğuna dair ön tanısı olmuştur. Bununla ilgili hasta ana birimi, Halk Sağlığı, 112 acil vasıtasıyla daha önceden belirlenmiş olan her ilde Sağlık Bakanlığı’nın mers rehberinde hastane belirlenmiştir. Van’da da bu Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak belirlenmiştir. İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve 112 Acil ile görüştük. Hastanın oraya sevki konusunda görüşmeler yapıldı. Oranın hazırlanma süresince de hasta acil servisimizde tedbirler alınarak tutulmuştur. Bu sevk süresince Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi hazırlanma aşaması uzamasından dolayı birkaç saat bekletilmiştir. Burada yanlış olan tanı değil sadece şüphe. Böyle bir durumda da Bakanlık şüpheyle bakın ve şüpheye göre de tedbirinizi alın denmektedir. Biz hastane olarak şüpheyle baktık, tedbirimizi aldık. Gerekenler yapıldı. Hasta acil müşahedede şüphe başladığı andan itibaren, dezenfeksiyonun bittiği ana kadar hasta kabulü yapılmamıştır. Ve hiçbir hastamızı da başka bir hastaneye sevki yapılmamıştır. Hastanemiz burada halkın sağlığını göz önünde alarak koruyucu hekim alanında başarılı bir sınav vermiştir. Bundan dolayı da tüm personelimize ve çalışanlarımıza bu gerekli önlemler ve sistemli çalışmalarından dolayı hepsine teşekkür ediyorum.”


Daha sonra alınan bilgilere göre mers virüsü şüphesi konulan hastaların durumlarının iyi olduğu herhangi bir mers virüsü bulgusuna rastlanmadığı belirtildi.

Editör: Wan Haber