Esenler İbrahim Turhan Anadolu Lisesi öğrencileri, Esenler Belediyesi Sabri Ülker Gençlik Merkezi'nde "İslam'ı Ne Kadar ve Nasıl Tanıyoruz" konulu panelde, İslam dini hakkında gençlerin ne kadar bilgi sahibi olup olmadıklarını ele aldı.
Okul öğretmenlerinden Mahmut Balcı'nın koordinatörlüğünde 'Temel Dini Bilgiler' seçmeli dersini alan öğrencilerin konuşmacı olarak katıldığı panelde, önce İslam'ın doğuşu ve sahip olduğu özellikler hakkında bilgi verildi. Panelin koordinatörlüğünü yapan Mahmut Balcı, gençlerin İslam'ı doğru anlamaları konusunda şunları söyledi:
"Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatını ve İslam'ı nasıl yorumladığını bilmek gerekir. Birlikte öğrenmek, araştırma ve anlama toplantıları yapmak gerekir. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma hatasına düşmemek için dini temel kaynaklarından öğrenmeye çalışmalıyız. Yanlış anlamak ve yanlış yorumlamaktan uzak durmak gerekir. Bilmediğimizi bilmek, sözlük dağarcığımızı genişletmek gerekir. İslam hoşgörü dinidir bakışını doğru anlamak gerekir. İslam'ın evrensel özellikleri öne çıkarmalı."
Öğrenciler ise, İslam'ın neden yanlış anlaşıldığı konusunda şunları söyledi: "İslam'ı yanlış anlamanın nedenlerini sıralamak gerekirse, sorun insandan yani bizlerden kaynaklanmakta. Nefsimize hoş gelenleri önemsiyoruz. Araştırmak yerine tembellik yapıyoruz. Çıkarlarımızı öne çıkarıyoruz. İslam'ın yanlış anlaşılmasının nedenlerinden biri de dışımızdan kaynaklanan nedenlerdir. Bu nedenlerin başında; İslam'a karşı olanların özel çabalarını görüyoruz. Sömürgecilik, kültür emperyalizmi ve şiddet olayları yaşanıyor. İslam barıştan söz ederken batı dünyası ise İslam'ı terörle birlikte anıyor. Bunda İslam'ı güzel temsil edemeyen Müslümanların da kusuru var. İslam dünyasında yaşanan göçler, cehalet gibi sorunlar İslam'ı doğru anlamamıza engel olmaktadır."
Öğrenciler dünyada yaşanan hızlı gelişmeler ve eğitim sisteminin yetersizliğinden dolayı dini doğru tanımaktan uzak yetiştiklerini dile getirdi. Öğrenciler, İslam'ı doğru anlamak için neler yapılması konusunda ise şunları belirtti: "Dini asıl kaynaklarından öğrenmek gerekir. Bir bilene sormak, sağlam bir bilgi sahibi olmak, Hz. Muhammed'in hayatını bilmek ve onun yaptığı gibi yaşamaya çalışmak gerekir. Ön yargılı bakmaktan ve davranmaktan uzak durmak gerekir."
İbrahim Turhan Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Recep Acıtan ise, programda emeği geçen herkese teşekkür ederek, öğrencilerin bu tür önemli konular hakkında çalışmalara devam etmelerinin önemine değindi. Paneli izleyen öğretmen ve öğrenciler de söz alarak konuya katkıda bulundu. Esenler Belediyesi Sabri Ülker Gençlik Merkezi Müdürü Orhan Demiral da, gençlik merkezinin çalışma yapmak isteyen tüm öğrencilerin hizmetinde olduğunu kaydetti.
(SO-Y)

31.01.2013 11:04:24 TSI

Editör: Wan Haber