"Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında, Libya'dan gelen kamu kurumu temsilcilerine yönelik 'Deniz Koruma Alanları Paydaş Katılımı Eğitimi ve Arazi Gezisi', 10-14 Şubat 2013 tarihleri arasında Muğla-Akyaka'da gerçekleştirildi. Eğitimde, katılımcılar proje paydaşları ile iki ülkedeki alan yönetiminde paydaş katılımı pratik uygulamaları dahilinde, değerlendirme yapma fırsatı buldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Libya'dan gelen Korunan Alanlar Kamu Kurumu ile Sahil Güvenlik Komutanlığı temsilcilerine yönelik olarak, 'Deniz Koruma Alanları Paydaş Katılımı Eğitimi ve Arazi Gezisi' düzenlendi.

DÜNYA ÇAPINDAKİ BAŞARILAR PAYLAŞILDI
Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde, 10-14 Şubat 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitimde; Libya'dan 16, Amerika'dan 1, İtalya'dan 2 ve Türkiye'den 15 katılımcı yer aldı. Projeyle elde edilen ve tüm dünyadaki konuyla ilgili çevrelerce takdir edilen başarılı sonuçların da paylaşıldığı eğitimde, katılımcıların geldikleri ülkelerde deniz koruma alanlarında yaşanan benzer sorunlar ve aşamalarla ilgili olarak görüş alışverişinde bulunuldu.

ULUSLARARASI KURULUŞLARLA ORTAKLAŞA DÜZENLENDİ
Libya kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerinin eğitim aldığı programa, ABD'den NOAA, WWF Akdeniz ve BM Çevre Programı RAC/SPA gibi dünyanın önde gelen çevre kuruluşlarının da temsilci göndermesi, projenin uluslararası çapta taşıdığı önemin bir işareti olarak dikkat çekti.
Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı TVKGM ve UNDP Türkiye tarafından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ortaklığında yürütülüyor.
(HE-SO-Y)

16.02.2013 15:05:16 TSI

Editör: Wan Haber