Wan Haber Merkezi

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Türkiye’de son yıllarda “Sağlıkta Dönüşüm” adı altında yapılan değişiklikler giderek vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşmasını imkânsız hale geldiğini ifade ederek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a soru önergesi verdi. Milletvekili Botan, Türkiye’nin her köşesinde olduğu gibi Van ilimizde de sağlık skandalları yaşanmaya devam ettiğini vurguladı.

“AİLE HEKİMLİĞİ, SAĞLIK OCAĞI VE SAĞLIK EVLERİNİ KAPATIRDI”

2005 yılında uygulanmaya başlanan “Aile Hekimliği” uygulaması ile köy ve köy altı yerlerdeki Sağlık Ocağı ve Sağlık Evlerinin kapatıldığını ifade eden Botan, “Bu uygulama ile 34. 247 köy ile 26.000 civarındaki köy altı yerleşim yerlerinde yaşayan yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi tümüyle kısıtlanmış ve büyük mağduriyetlerin yaşanmasına yol açmıştır. Öte yandan kamu hastanelerinin fiziki koşulları ve uygulanan personel politikası nedeniyle; yoksul halkın hizmet almak zorunda kaldığı kamu hastanelerinde doktor bulmak neredeyse imkânsız hale gelmiştir.Nüfusunun yüzde 70’i kadın ve çocuk olan Van ilimizde kadın ve çocuk hastalıkları hekimi bazı branşlarda hiç bulunmadığı gibi bazı branşlardaki hekim sayısı da ihtiyaç duyulanın çok altındadır. Son olarak M.B adlı 10 yaşındaki çocuk geçirdiği kaza nedeniyle başından yaralanmış kaldırıldığı Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde plastik cerrahi hekimi olmadığı için yedi saat sedyede bekletildiği yönündeki iddialar kamuoyuna yansımıştır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

HDP VAN MİLLETVEKİLİ LEZGİN BOTAN SORU ÖNERGESİNDE AŞAĞIDAKİ SORUNLARA DEĞİNDİ; 

Bu Bağlamda:

1-  Hükümetleriniz döneminde başlatılan “Sağlıkta Dönüşüm” uygulaması ile Van ilimizde kaç adet sağlık ocağı ve sağlık evi kapatılmıştır? Kaç adet aile hekimliği merkezi kurulmuştur? Halen faaliyette olmasına rağmen personel yokluğu nedeniyle hizmet vermeyen sağlık ocağı ve sağlık evi sayısı kaçtır?

2- Kapatılan sağlık ocağı ve sağlık evlerinin kentler ve kırsal bölgeler bazındaki dağılımı ne şekildedir? Oluşturulan aile hekimliği merkezlerinin kent merkezi ve kırsal bölgelere dağılımı nedir?

3- Bakanlığınız bünyesindeki kuruluşlarda sunulan sağlık hizmetlerinde kaç kalemde hasta katılım ücreti tahsil edilmektedir? Bu ücretlerin yıllık toplamı ne kadardır? Toplanan katılım payları ne şekilde değerlendirilmektedir?

4- Van İlimiz genelinde hasta başına düşen sağlık personeli sayısı, hemşire, doktor, sağlık memuru, yataklı tedavi imkânı vb. bazında kaç kişidir?  Dünya sağlık örgütünün belirlediği oranlarla kıyaslandığında Van ilimizde kaç sağlık personeli açığı bulunmaktadır? 

5- Bakanlığınıza bağlı kamu hastanelerinin gerekli alt yapı ve personel ihtiyacının giderilmemesi yoluyla vatandaşların özel sağlık kuruluşlarına yönlendirilmesi şeklinde bir politikanın uygulandığı ve bu kuruluşların özel sektöre devir edileceği iddiaları doğru mudur?

6- Hükümetleriniz döneminde Van ilimizde kamu hastanelerine ayrılan bütçe ve ödenek tutarları ile özel sağlık kuruluşlarına yapılan teşvik vb. ödeme tutarları ne kadardır?

7- Van ilimizin de içinde bulunduğu bölge illerinde görev yapan sağlık personellerinin bölgede görev yapmalarını özendirecek tedbirler almayı düşünüyor musunuz?

8- M.B adlı 10 yaşındaki çocuğun plastik cerrahi uzmanı olmadığı gerekçesiyle yedi saat boyunca sedyede bekletildiğine dair iddialar doğru mudur?

Editör: Wan Haber