TBMM’de 26. Dönem bugün milletvekillerinin yemin töreniyle başladı. Leyla Zana’nın kürsüdeki yeminin ardından Deniz Baykal, “Yemini geçersizdir. Tekrar kürsüye gelip yemin etmesi gerek” dedi. Ancak Leyla Zana yemin ettikten hemen sonra Genel Kurul’dan ayrıldı. Zana’nın yeniden Genel Kurul’a gelerek yemin etmesi bekleniyor.

Zana, ayrıca yeminine başlamadan önce iktidar sıralarına dönerek dönerek Kürtçe “Biji aşiti” (Yaşasın barış) dedi.

Leyla Zana daha önce de ‘Türkiye milleti’ demişti
1991 seçimlerinde Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden milletvekili seçilen Leyla Zana, TBMM açılışında sarı-kırmızı-yeşil bir saç bandı ile kürsüye çıkmış ve Türkçe okuduğu yemini Kürtçe “Ez vê sondê li ser navê gelê kurd û tirk dixwîm” (Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum) cümlesiyle bitirmişti.

1994’te vekilliği düşürülerek tutuklanan Leyla Zana, 2011 yılında BDP’den Diyarbakır Milletvekili olarak geldiği Meclis’te bir kez daha Türkçe yemin etmişti. Zana metindeki “Türk milleti” ifadesini “Türkiye milleti” olarak okumuştu. Durumu fark etmeyen o dönemin TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yemini tekrar ettirmemişti.  Zana daha sonra gazetecilere “Planladığım bir şey değildi. Demek ki bilinçaltı” açıklaması yapmıştı.

Yemin metni
TBMM’de milletvekillerinin ettiği yemin şöyle:

”Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”

Editör: Wan Haber