Kadınların istihdamı, işsizlik oranı, kadınların psikolojik ihtiyaçları, girişimciliğin desteklenmesi konusundaki AB Projesi olan 'Becerilerimizi Öğrenme ve Geliştirme-LEDOS' Projesi' toplantıları Yunanistan'ın başkenti Atina'da devam etti. Toplantı kapsamında Atina'ya giden Yalova Belediyesi ekibi, çalışmalardan örnekler sundu.
"Becerilerimizi Öğrenme ve Geliştirme LEDOS" adlı AB projesinin en son faaliyeti olan uluslararası konferans, proje ortaklarının katılımıyla "Atina Bilgi ve İletişim Genel Sekreterliği Basın Merkezinde" gerçekleşti. Konferansa Yalova Belediyesi'ni temsilen, Dış İlişkiler Birimi Sorumlusu ve Proje Yöneticisi Cengiz Dereli, Proje Asistanı Erkan Çetintaş, Proje Sekreteri Selen Miray Sakarya, Seramik ve Takı Eğitmeni Funda İnce Gültekin, Seramik ve Takı Programı Kursiyerleri Gülşah Tomruk, Leyla Gedik ve Fidan Karahasan ile Proje Eğitmenleri İrfan Kuzu, Orkun Adsan ve Özlem Çınar katıldı. Etkinliğe ev sahipliği yapan projenin Atina ortağı Barış Üzerine Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı Dora Kokla tarafından yürütülen konferansta, kadın istihdamının arttırılması ve genellikle kırsal alanda yaşayan kadınların iş hayatına kazandırılmaları konuları üzerinde duruldu.
Yunanistan'ın özellikle Selanik Drama ve Batı Trakya İskeçe bölgelerinden katılan kadın kooperatifleri temsilcileri, proje çerçevesinde yer aldıkları faaliyetler hakkında katılımcılara bilgi verdi. Bu tarz projelerin ortaklaşa yapılarak artmasıyla birlikte; kadın kooperatiflerinin daha çok seslerini duyurabilecek kitlelere ulaşmasından, kırsal alanda yaşayan bayanların istihdama daha çok katılımlarının sağlanacağından, seslerini daha çok duyurabilecekleri alanlar oluşacağından bahsedildi.
Projenin lider ortağı Doğu Makedonya ve Trakya Kalkınma Fonu adına, Proje Yöneticisi Despoina Panagiotopoulou da, projenin uygulanma sürecinde en baştan son aşamaya nasıl gelindiği ve proje sonunda neler elde edildiğini anlattı. LEDOS projesinin en önemli çıktılarından biri olan ve proje kursiyerleri ile kadın kooperatiflerinin proje kapsamında ürettikleri ürünlerin satışını yapabilecekleri Yalova ile Yunanistan'a ait "online alışveriş siteleri" tanıtıldı ve bunların işlevleri hakkında izleyicilere bilgi verildi. Sunumlar ve anlatımlar sırasında çeşitli fikirler ve görüşler dinlendi, katılımcıların soruları ve sorunlarına yanıt arandı. Konferans çerçevesinde ilk oturumda Yalova Belediyesi adına proje ekibi sunumlarını gerçekleştirdi. İlk olarak Yalova Belediyesi Dış İlişkiler Birimi Sorumlusu ve Proje Yöneticisi Cengiz Dereli bir konuşma gerçekleştirdi. Sonrasında sözü alan Proje Asistanı Erkan Çetintaş, projenin Yalova ayağında gerçekleşen faaliyetler hakkında katılımcılara detaylı bilgi verdi. Sonraki oturumlarda söz alan LEDOS Projesi Seramik ve Takı Eğitmeni Funda İnce Gültekin ve Seramik Programı Kursiyeri Gülşah Tomruk, sırasıyla eğitim faaliyetleri hakkında sunumlarını gerçekleştirdi.
Projenin Yalova'da uygulanması aşamasında 300 bayan arasında yapılan anket çalışması sonucunda kursiyerlerin belirlendiği ve bu eğitimler süresince kursiyerlerin aldığı diğer eğitimler hakkında da bilgi verildi. Seramik, takı ve diğer kurslar ile bu kurslar sonucu ortaya çıkan ürünlere ait görseller konferans aracılığıyla katılımcılarla paylaşıldı. Konferans esnasında üzerinde durulan konular genellikle kadınların istihdamı, kadınların işsizlik oranı, kadınların psikolojik ihtiyaçları, girişimciliğin desteklenmesi, kadının gücü ve bu gücü nasıl keşfedecekleri oldu. Konferans sonunda Yalovalı kursiyerler, aldıkları eğitim sonucu ortaya koydukları eserlerinden birkaç örneği, proje ekibi tarafından katılımcılara hediye edildi.
(SÇ-MA)

04.02.2013 13:53:32 TSI

Editör: Wan Haber