""
 

BDP Hakkari İl Başkanlığı Tertip Komitesi tarafından Mezran Mahallesi’ndeki toprak sahada düzenlenen Newroz kutlamaları, lapa lapa kar yağışı altında gerçekleşti. Newroz ateşinin yakılmasından sonra sahne alan yerel sanatçıların seslendiği şarkılar eşliğinde kalabalık halay çekerek Newroz Bayramı’nı kutladılar.


Kutlamalarda BDP Hakkari İl Başkanı Rahmi Kurt’tan sonra bir konuşma yapan BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Hakkari halkının mücadelesi ile gurur duyduğunu söyledi. Kışanak, “Bu kardaki coşkunuz bizi gururlandırmıştır. Şemdinli’de gerillalarla merhabalaştım ama şimdi burada Hakkari’nin, Kürdistan’ın kalbindeyim. İmralı’dan Hakkari’ye bir gönül köprüsü kurulmuştur. Bugün hükümet, devlet Kürt halk önderi Sayın Öcalan ile görüşüyor. Kürt halkının yıllardır mücadelesini verdiği bir rüya gerçekleşiyor. Hep birlikte kar, yağmur ve gaz bombası demedik, birlikte mücadele ettik. Kürt sorununu çözmek için barış müzakereleri başlamıştır. Son yüzyılı Kürt halkına zulümle geçirdiler. Irak’ta, Suriye’de ve Türkiye’de birçok yerde Kürt halkını katlettiler. Sizin bu duruşunuz oldukça Sayın Öcalan da halkıyla buluşacak ve özgür olacak. 21 Mart’ta Diyarbakır’da Sayın Öcalan onurlu bir barışın ve demokratik bir çözümün yol haritasını sunacak. Kürt halkının, Türk halkının, herkesin kazanacağı, herkesin özgür olacağı bir deklarasyon yayınlayacak. Hepimiz Diyarbakır’da buluşup bugünü bayram havasında geçireceğiz. Şimdiden bu barışın hayırlı olmasını diliyoruz. Bu yeni süreçte hepimize büyük görevler düşüyor. Demokratik kurtuluş sürecinde, demokratik direnişe örgütlenmeliyiz, örgütlüğümüzü büyütmeliyiz. Bizler bu sürece anlamlı bir duruşla yanıt vermeliyiz. Bizler mücadele ettikçe Türkiye’yi ve Orta Doğu’yu değiştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

 

""


Dün bazı illerdeki Newroz kutlamalarına yönelik faşist saldırılar olduğunu da savunan Kışanak, “Bu saldırıyı tertipleyenlere soruyoruz, neden barıştan korkuyorsunuz, neden çözümü engelliyorsunuz? Sizler yıllardır bu ülkede bir halkı yok saydınız, onların kimliğini engellediniz. Büyük bedeller vermemize rağmen, yüreğimizdeki acılara rağmen biz barış diyoruz. Bize neden saldırıyorsunuz? Sizi kim kışkırtıyor? Arkanızda hangi güçler var? Kürt halkı özgür ve onurlu bir duruşla sizlerle olmak istiyor ama yüreğinizdeki kini, nefreti, ayrımcılığı, ırkçılığı terk etmezseniz sizinle kardeşlik zor olur. Barışa ve kendisine inanan kardeşlik ve eşitlik duygusu olan tüm anaların burada ellerinden öpüyorum” şeklinde konuştu.


Hakkari milletvekilleri Adil Kurt ve Esat Canan, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Çukurca Belediye Başkanı Mehmet Kanar, Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora, Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre’nin de katıldığı kutlamalar, ses sanatçısı Sipan Xelat ve Heme Heci’nin konseriyle son buldu.

Editör: Wan Haber