Denizli Belediyesi, Laodikya antik kentinin UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için başvuru yaptı.
Denizli Belediyesi'nin kazı çalışmalarına destek verdiği antik Laodikya antik kentinin UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması amacıyla başvuru yapılması için çalışma başlatıldı. Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Laodikya'nın Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın istediği belgelerin hazırlandığını, Laodikya'nın en güçlü adaylardan biri olduğunu kaydetti.

BELGELER BAKANLIĞA GÖNDERİLDİ
Seleikos Kralı 2'nci Antiakos'un eşi Laodike adına M.Ö. 3'üncü yüzyılda kurduğu, İncil'de de adı geçen yedi kutsal kiliseden birisinin yer aldığı, Anadolu'daki 4 hamam yapısı, iki tiyatrosu ve en büyük stadyumu olan tek antik kent olan Laodikya'nın UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için çalışma başlatıldı. Pamukkale Üniversitesi başkanlığında 10 yıldır kazı çalışmaları süren, 2008 yılında Türkiye'de ilk kez düzenlenen bir protokolle işletmesi Denizli Belediyesi'ne devredilen Laodikya kentinin listeye alınması için gerekli belgeler hazırlanıp bakanlığa gönderildi.
Denizli Belediyesi, Kazı Başkanı Prof.Dr. Celal Şimşek ve Valilik gerekli belgeleri hazırlayarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderdi. Bakanlık, Türkiye'den Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aday gösterilecek 37 kültür mirası arasına Laodikya antik kentini de aldı.
Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Laodikya'nın önemine değinerek şunları söyledi: "Laodikya antik kentinin Pamukkale'den sonra Denizli'nin ikinci Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alması bizi gururlandırır. Bu amaçla biz gerekli hazırlıkları yaptık ve Laodikya'nın Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın istediği belgeleri gönderdik. Laodikya en güçlü adaylardan biridir."
(EV-SK-HO-Y)

29.01.2013 18:02:05 TSI

Editör: Wan Haber