Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Celal Şimşek, Ladokiya Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için tüm kriterleri karşıladığını söyledi.
Laodikya Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için çalışmalar tamamlandı. Denizli'nin Pamukkale'den sonra ikinci önemli yeri olan Laodikya Antik Kenti'nin UNESCO tarafından 'Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için bazı kriterlerin gerektiğini belirten Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Celal Şimşek, Laodikya'nın bu kriterleri karşıladığını söyledi. Laodikya'nın bir çok anlamda bu kriterleri karşıladığını belirten Şimşek, "Laodikya Antik Kenti'nin altyapısı ve ızgara sistemi ile mükemmel bir kent planlaması var. Laodikya Anadolu'nun en büyük stadyumuna sahip. 285 metre uzunluğunda 70 metre genişliğinde devasa bir stadyum var. Ayrıca 4 tane devasa hamama sahip bir kent burası. Hamam yapıları o dönemde sadece yıkanma değil aynı zamanda toplantıların yapıldığı, halkın buluşma yeri. Ayrıca öğleye kadar da okul işlevi görüyordu hamamlar. Bu hamamların en küçüğü 5 bin metrekare, en büyüğü 12 bin metrekare alana sahip. Bu da Laodikya Antik Kenti'nde olan özelliklerden biri" dedi.
Laodikya Antik Kenti'nin Anadolu'da iki tiyatroya sahip tek kent olduğunu kaydeden Şimşek şöyle konuştu: "Bu iki büyük tiyatro aynı zamanda kullanılıyordu. Kentin 2 bin yıl önceki durumunu düşünürsek nüfusunun 150 bin olduğunu söyleyebiliriz. Bu yönüyle de bu kültür mirası listesine alınması gerekir. Ancak Laodikya'nın en önemli özelliği İncil'de bu kent için ayet olması. Bu ayet 'Laodikya'nın Meleğine yaz' diye başlıyor. Hıristiyanlık dininin en kutsal yerlerinden biridir Laodikya. Kazı çalışmalarımızda ortaya çıkardığımız şeyler de bunu teyit ediyor. Hıristiyan hacılara dağıtılan küçük şişeciklerden bol miktarda bulduk kazı çalışmaları esnasında. Ayrıca iki yıl önce ortayla çıkardığımız Laodikya Kilisesi, özgünlüğü bozulmamış dünyanın önemli yapılarından biri".
Bütün bu Laodikya'ya özgü olayların bir araya getirildiğinde Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmaları gerektiğini kaydeden Şimşek, "Bu listeye girebilmek için tek bir özel olayın olması yeterli. Ancak Laodikya Antik Kenti'nde birden fazla özgün kriter var. Kültür ve Turizm Bakanlığımız müracaat edecek. İnşallah bu kadar güzel dizayn edilen, Anadolu'de tek diyebileceğimiz örneklere sahip bu kent UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girer" diye konuştu.
(EV-ÖK-Y)

30.01.2013 15:56:32 TSI

Editör: Wan Haber