Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç yaptığı basın açıklamasında, Kuzey Kore'nin nükleer denemesini kınadı.
Kuzey Kore'nin bir an önce nükleer denemelerden vazgeçmesi gerektiğini belirten Lukaşeviç, "Bu nükleer deneme ile Kuzey Kore bir kez daha Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ve uluslar arası hukuku hiçe saymıştır. Bu tür davranışlar, dünyada kabul edilen kriterlere uygun değildir ve uluslararası toplumun tepkisiyle kınanmalıdır. Yaşanan olay Rusya ve Kuzey Kore ülkelerinin iyi komşuluk ilişkileri ve uzun bir geçmişi olmasından dolayı daha da üzücüdür" dedi.
Kuzey Kore'nin bir an önce nükleer faaliyetlere son vermesi gerektiğini ifade eden Lukaşeviç, "Biz, Kuzey Kore'nin kanunsuz davranışları durdurması, BM Güvenlik Konseyi kararlarını titizlikle uygulaması, nükleer füze programından vazgeçmesi ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na (NPT) geri dönmesi ve Ayrıca Uluslararası Atom Enerji Kurumu'na katılması konusunda ısrar ediyoruz. Sadece bu yolla barışçıl atom ve uzay araştırmaları da dahil olmak üzere Kuzey Kore'nin uluslararası işbirliği içinde yer alması için bir yol açılacaktır. Kuzey Kore ancak bu şekilde uluslararası dışlanmışlıktan kurtulmayı başarabilir. Bu yolun kesinlikle Kuzey Kore'nin kendi çıkarına olacağından eminiz" dedi.
Lukaşeviç ayrıca Kuzey Kore'nin faaliyetlerinin bir bahane olamayacağını belirterek "Aynı zamanda şundan eminiz ki Kuzey Kore'nin son adımı Kore Yarımadası'nda askeri faaliyetlerini hızlandırması için bir bahane olamaz. Nükleer füze ile ilgili politik zorlamalara uluslararası hukuk tarafından karşı çıkılmalıdır. Bu bölgede Kore Yarımadası'nda nükleer silahlardan arındırılması ile ilgili çok taraflı yükümlülüklere uygun olarak katılımcılar için eşit güvenlik ilkelerine dayalı etkin bir barış sistemi oluşturmanın zamanıdır. Biz tüm ülkeleri siyasi ve diplomatik yollarla yarımada da durumun istikrara kavuşma çabasını dinlemeye değil, Altılı Görüşmeler'de baskı yapmaya davet ediyoruz" dedi.
(ES-ÖK-D)

12.02.2013 17:37:28 TSI

Editör: Wan Haber