Kuzey Irak'ta görev yapan gazeteciler, hayata gözlerini yuman Mehmet Ali Birand'ı anlattı.
Erbil'de yayın yapan Kürdistan TV'nin Genel Müdürü Karwan Akreyi, "Başta tüm Türk basını, medya camiası ve aydınların başı sağolsun. Mehmet Ali çalışkan, cesur, korkusuz bir gazeteciydi. Kürt meselesinde her zaman, Türkiye'nin cesur adımlar atması gerektiğini belirtti. Kürt meselesinin barışçıl bir biçimde çözülmesini, müzakere edilmesini her zaman açık açık dile getirdi" dedi. Birand'ın, Türkiye'de basın özgürlüğünün gelişmesi için çaba harcayan ve bu yüzden de birçok sıkıntı yaşayan aydın bir gazeteci olduğunu söyleyen Akreyi, "Onun yokluğu, elbette basın ve medya camiası için büyük bir eksiklik olacaktır" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de demokrasinin gelişimi konusunda Birand'ın çabalarını her zaman takdirle karşıladıklarını söyleyen Akreyi, "Tüm medya mensuplarının onu örnek alması lazım. Çünkü Ortadoğu medyasına baktığımızda örnek alınacak pek kimse yok. Bizim televizyon çalışanlarının da çok yakından takip ettiği bir haberci, bir televizyoncu, bir öğretmendi. Yeni yetişen muhabir ve gazetecilerimiz, onun gazeteciliğini örnek alarak kendisini bir okul gibi görüp yetiştirmeliler. Mehmet Ali Birand, tüm basın ve medya çalışanları için çok önemli bir şahsiyetti. Ölümü hepimizi çok derinden üzmüştür" dedi.

"ONU ÖRNEK ALMAYA ÇALIŞTIM"
Kürdistan TV Haber Müdürü Nusret Hadi ise, "21 yıldır gazetecilik yapıyorum, medya camiasının içindeyim. Yerelden ulusal televizyonculuğa geldiğim güne kadar, Türk medyasında hep gazeteci Mehmet Ali Birand'ı örnek almaya çalıştım. Allah, kendisinden razı olsun. Kendisiyle hiç görüşmedim; ancak medyada onu yakından tanıyorum. Bir de yerel hükümetimizin Başkanı Sayın Mesud Barzani ile yaptığı röportaja şahitlik ettim. Çok etkilendim. Ne yazık ki yeri boş kalacak, çünkü gazetecilikte çok etkin ve gözü pekti. Gazetecilik alanında attığı adımlar çok önemliydi. Kamera karşısında cesur duruşu ve siyaset ortamında gazetecilerin önünü açan bir kişiliği vardı. Bu yüzden çok büyük bir kaybımız diyebilirim. Yeri doldurulamayacak ağabeyimiz olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.

"EVRENSEL BİR MEDYA ÇALIŞANIYDI"
Gazeteci-yazar ve aynı zamanda Kürdistan TV'de haber spikerliği yapan Ömer Necmeddin de, "Yaklaşık 15 yıldır gazetecilik mesleğinin içindeyim. Mehmet Ali Birand'ın ölümü, doğrusu bizi çok üzdü. Onun programlarını, onun yazılarını yakından takip ediyor ve çoğu zaman Kürtçe'ye çeviriyordum. Evrensel bir medya çalışanıydı. Ölümünden sonra Kürdistan TV'de Mehmet Ali Birand'ın hayatını anlatan kısa bir belgesel yayınlandı. Ne kadar önemli bir şahsiyeti kaybettiğimizi bir kez daha gördüm. Güzel bir insandı. Allah ailesine sabırlar versin. Mekânı cennet olsun" ifadelerini kullandı.
(İHA-OK-D)

19.01.2013 16:07:01 TSI

Editör: Wan Haber