Bankaların altın toplama kampanyalarıyla vatandaşı yanlış yönlendirdiğini kaydeden kuyumcular tepkilerini vitrinlerine astıkları afişlerle gösteriyor.
Adapazarı Sarraf Kuyumcu ve Mücevherciler Derneği Başkanı Hakan Tenekeci Bankaların altın toplama işinde halkı kandırdığını ileri sürdü. Adapazarı Sarraf Kuyumcu ve Mücevherciler Derneği Başkanı Hakan Tenekeci dernek yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte Dernek binasında bir basın toplantısı düzenledi.
Vatandaşın altın hesabı açtırmadan önce kuyumcuya giderek altınının gerçek değerini tespit ettirmesini isteyen Tenekeci, konuyla ilgili olarak ülke genelinde bir kampanya başlattıklarını belirtti.
Tenekeci yaptığı açıklamada, "Daha önce de defalarca gündeme getirdiğimiz bankaların altın toplama işi ülke çapında bankalarla ilgili olarak büyük bir aşamaya geçildi. Kuyumcuların pos cihazlarını bankalara iade etmesi söz konusu oldu. Bankaların değerinden çok aşağıda altın alması vatandaşa büyük bir haksızlıktır. Bankalar vatandaşı yanlış yönlendiriyor. Hergün televizyon kanallarında boy boy çıkan reklamlarla vatandaşların altınlarını bankalara yatırması isteniyor. Vatandaş bankalara güvendiği için altınını bankaya bozduruyor ve hesap açtırıyor. Bizim vatandaşa tavsiyemiz altınlarını bankaya götürmeden önce kuyumcuya giderek gerçek değer tespiti yaptırmasıdır. Vatandaş altınını kuyumcuda bozduracağı zaman kuyumcu kuyumcu gezerek 1 TL fazla verene bozdururken bankalar örneğin 15 bin TL değeri olan altını 10 bin TL'ye bozuyor. Daha sonra bozduğu altınını kuyumcudan 20 Bin TL'ye alamıyor. Vatandaşımızı uyarmak için Cumartesi gününden itibaren tüm Türkiye'deki kuyumcular vitrinlerine bankaların altın hesaplarıyla ilgili afişler asmaya başladı. Bu afişler tüm kuyumcuların vitrininde yer alacak ve vatandaşımızı bilinçlendirmeye devam edeceğiz" dedi.
Bankaların bankacılık işi yapması gerektiğini kaydeden Tenekeci, "Bankalar hesap açtırma havale gibi bankacılık işlemlerini yapmalı. Kuyumcu da kendi işini yani kuyumculuk yapmalı. Bankalar kuyumcu kuyumcu gezerek altın hesabı için eksper arıyor. Bunun da ücretini vatandaştan çıkartıyor. Bizim vatandaşımıza tavsiyemiz bakaya gitmeden bir kuyumcuya uğrayarak elindeki altının gerçek değer tespitini yaptırmasıdır" dedi.
(SC-İÇ)

28.01.2013 12:09:03 TSI

Editör: Wan Haber