Tokat Kuyumcular Derneği Başkanı Yaşar Gençay, bankaların altın satabilmesine yönelik düzenlenen yönetmeliğin kuyumcu esnafına büyük zarar vereceğini söyledi.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik gereği bankaların cumhuriyet altın sikkeleri ile cumhuriyet ziynet altınlarının alım ve satımını yapabilecek olması kuyumcuları endişelendirdi. Tokat Kuyumcular Derneği Başkanı Yaşar Gençay, bankaların altın satabilmesine yönelik yapılan yönetmeliğin kuyumcu esnafına büyük zarar vereceğini söyledi. Bakkalların büyük marketlerin açılması ile yaşadığı sıkıntılara benzer sıkıntıları bu yönetmelikle kuyumcu esnafının da yaşayabileceğini ifade eden Başkan Gençay, kuyumcularında kendi içinde büyümesi gerektiğine işaret etti. Artık tasarrufa yönelik altın alımının düştüğüne dikkat çeken Gençay "Vatandaşın kredi kartı borcu, araba, telefon ve elektronik eşya alımı nedeniyle altına olan talebi tasarruf anlamında düşürdü. Piyasa eskisi gibi değil. Şuandaki temel amacımız fantezi ürün, nişan yüzüğü, saat buna benzer düğün eksiklerinde görülecek mamuller satmak. İş ona yöneliyor" dedi.
Bankaların altın satacak olmasının altın fiyatlarını etkilemeyeceğini ileri süren Gençay, "Bankada bir ticari kuruluş. Bankanın sermayesinin güçlü olması karsız verecek anlamında değil. Ama işin sonucuna baktığınızda esnafla alışveriş yapan müşteri daha karlı çıkacak. Bankalar yaptıkları sözleşme ve uygulamalarla her zaman kendi menfaatini ön planda çıkartıyor. Ama esnaf öyle değil. Esnaf müşterisine icabında karsız da verir" diye konuştu.
(Nİ-SLH-Y)

31.01.2013 14:37:59 TSI

Editör: Wan Haber