Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Millatvekili İbrahim Ayhan, 21 Mart Newroz kutlamalarının yasaklanmasına ilişkin İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

HDP’nin Newroz programına HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ve milletvekillerinin katılımı nedeniyle birçok günü yayıldığını ifade eden Ayhan, kutlamalara ilişkin resmi başvuruların yapıldığını belirtti.

Ancak Urfa Valiliği’nin 17-20 Mart tarihleri arasında eylem ve etkinliklerin yasaklandığını açıkladığını kaydeden Ayhan, Bakan Ala’ya şu soruları sordu:

* Newroz Bayramı kutlamalarının yasaklanmasının somut gerekçeleri nelerdir? 17-18-19-20 Mart’ta ‘gelişebilecek istenmeyen olayların’ 21 Mart’ta yaşanmayacağı öngörüsünün dayanağı nedir?

* Valilik açıklamasında, 17-18-19-20 Mart 2016 tarihlerinde yasaklanan etkinliklerin 21 Mart günü yapılabileceği belirtilmektedir. Kutlamalar için 21 Mart dayatmasının gerekçesini nasıl açıklamaktasınız?

* ‘Newroz Bayramı’ etkinlikleri hangi il ve ilçelerde yasaklanmıştır?

Yasaklar

Hakkari Valiliği, Newroz kutlamalarının, milli güvenliği ve kamu düzenini korumak gerekçesiyle yasaklandığını duyurdu.

Urfa’da HDP, DBP ve KJA öncülüğünde 17-20 Mart tarihleri arasında planlanan Newroz kutlamalarına da valilik izin vermedi.

Kutlamaların sadece 21 mart 2016 pazartesi günü saat 09:00-17:00 saatleri arasında yapılması istendi.

Diyarbakır Silvan’da da kaymakamlık, 17 Mart’ta yapılmak istenen kutlamaların 21 Mart’ta yapılmasını istedi.

Mardin Valiliği de bir ay boyunca il genelinde yapılacak her türlü toplantı, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, miting, stand açma ve çadır kurma gibi etkinliklere yasak getirildiğini duyurdu. imc

Editör: Wan Haber