Şair Şeyhi Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezinde "Tıbbi Bitkiler Yetiştiriciliği" kursu açıldı. Belediye başkanı Mustafa İça açılışta yaptığı konuşmasında kursun gelir getirici bir kapı olacağını söyledi.
Belediye Başkanı Mustafa İça, Halk eğitim Merkezi Müdürü Ömer Karakayalı ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü İhsan Kaymak ile birlikte Şair Şeyhi Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezinde "Tıbbi Bitkiler Yetiştiriciliği" kursunu açtılar.

"ŞAİR ŞEYHİ'NİN MİRASINI YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Şair Şeyhi'nin bırakmış olduğu mirası yaşatmak adına çalışmalar yaptıklarını ve bu mirası yaşattıklarını kaydeden Belediye Başkanı Mustafa İça açılışta bir konuşma yaptı. Başkan İça burada yaptığı açıklamasında söyledi; "Şair Şeyhi Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezi daha önce bir mahallemizin evlerinin bulunduğu yerdi. Buranın doğuşundan, bugünkü haline gelene kadar hepimiz kısada olsa bir bilgi edindik. 2010 yılında burasını Bitki Araştırma Merkezi olarak planladığımızda hayal gibiydi. Bu hayalimizi destekleyen ve bu hayali bize veren, bu mahallede yaşamış, Osmanlıda ilk göz doktoru ve 1400 1500'lü yıllarda Kenzül Menafi eserini yazan, bugün herkesin arayış içinde olduğu organik yaşamla ilgili bilgileri derleyip toplamış bir hemşerimiz, Şair Şeyhi Hekim Sinan'dır. Bunları bize miras olarak bırakmıştır. Bizde bu mirasa sahip çıkmaya çalışıyoruz" dedi.

"TIBBİ BİTKİLERİ EKONOMİYE AKTARMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Tıbbi bitkilerin ekonomiye aktarılması için çalıştıklarını anlatan Başkan İça, "Farklılıkları ortaya koyarsak burada Kütahya içinde bir gelir kaynağı olacaktır. Yapmaya çalıştığımız tıbbi bitkilerin, endemik bitkilerin ve yöremizdeki bu zenginliğin ekonomiye aktarılması için yeni bir adım atmaktır. Bu yeni adım ilk olarak buranın kurulmasıdır. 3-4 senelik bir araştırma ve dünyadaki, Türkiye'deki uygulamaları izleyerek gerçekten iddialı bir proje ortaya koyduk. Araştırma Merkezlerini kurduk. 4 ana hedef oluşturduk. Bu hedef içerisinde sadece biz değil Üniversitelerimizi yanımıza aldık. Selçuk Üniversitemiz, Ankara Üniversitemiz, Anadolu Üniversitemiz ve Dumlupınar Üniversitemiz. Bu üniversiteler ile beraber çalışıyoruz. Çünkü bu yaptığımız her iş insan sağlığını ilgilendiriyor. Zafer Kalkınma Ajansı ile aromatik çaylar üzerinde, 6 çeşit reçetemizle lisansı ile beraber üretim yaptık. 600 çeşit bitki üretmeyi hedefledik ve bunlardan 320 adet şuanda yetişir hale geldi. 250 dönümlük bir arazide benim hemşerilerim buraya sahip çıktı ve sözleşme ile tıbbi bitkileri üretiyorlar. Bundan sonra bu ürettiğimiz çayları sanayiciler marifeti ile bir marka yaparak Kütahya'nın adını sizin ürettiğiniz bitkiler ile pazara sunulacaktır" diye konuştu.

"KURSLAR GELİR GETİRİCİ KAPI OLABİLİR"
Açılan kursa katılan katılımcıların kurs sonunda sertifika alarak kendilerine gelir getirici bir kapı oluşturabileceklerini de belirten Belediye Başkanı İça, kursa 68 kişinin müracaat ettiğini söyledi. İça açıklamasını şu ifadeleriyle sürdürdü; "Burada yaptığımız çayın dışında, kırsal kalkınmayı destekleme anlamında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bir program yayınladı. Bu programda bu işe gönül vermiş olan sevgili hemşerilerimin bu projelerini sunabilmesi için açtığımız kurs sonunda "Tıbbi Bitkiler Yetiştiriciliği Sertifikası"nı hak kazanacaklar. Bunun için Halk Eğitim Müdürlüğümüz ile bir program yaptık. Diğer kamu kurumlarımızda sağ olsun bizi destekliyorlar. Buradaki ortak amaç sizlere daha iyi gelir kapısı sunabilmektir. Bu projenin sonunda alacağınız sertifika içinde 104 saatlik bir program bulunmaktadır. Bu programla sertifikalarınızı aldığınızda eminim ki makine ekipman destekleri de olacaktır. Bunlardan da faydalanacaksınız. Bu kursumuza 68 kişi müracaatta bulundu. Buda bizi çok memnun etti. Bu başvurular sadece Kütahya'dan değil. Bu çalışmalarımız halka halka çevreye de yayılmaktadır."
Başkan İça son olarak da Tıbbi Bitkiler Merkezinde doğal kozmetik ürünleri hedeflediklerini, sabun, masaj kremleri, şampuanlar ve losyonlar gibi birçok çeşidi merkezde üreteceklerini kaydederek "Burası bir rehberlik merkezidir. Buranın kar amacı yoktur. Sizlerin önünü açmak adına her türlü eğitimi verecektir. Burası sizlerin yeridir. Buraya sizler sahip çıkıp ileri noktaya götüreceksiniz" ifadelerini sözlerine ekledi.
(RD-EFE)

12.02.2013 19:32:15 TSI

Editör: Wan Haber